nb_u15 Little Foot

Fortidsmenneske er overraskende gammelt

En forstenet menneskelig forfader, som blev fundet for 21 år siden i Sydafrika, har vist sig at være blandt de ældste abemennesker.

9. april 2015 af Carsten Nymann

I 1997 fandt palæontologen Ron Clarke i en 30 meter dyb hule på den sydafrikanske højslette de forstenede rester af et abemenneske, som han døbte Little Foot.

Clarke fastslog tidligt, at Little Foot var af slægten Australopithecus, men indtil nu har ingen vidst, præcis hvor gammel abemennesket var.

Ved at måle på aluminium- og beryllium-isotoper i mineralet kvarts i det klippelag, hvor Little Foot blev fundet, har forskerne nu fastslået, at abemennesket døde for 3,67 millioner år siden.

Little Foot lå totalt indlejret i klippe og er blevet hugget fri med et lille instrument kaldet en gravørpen. Foto: Scanpix.

Strid om slægtsskabet

Den nøjagtige alder er et vigtig for, at Clarke og de andre palæontologer, der beskæftiger sig med fundet, kan fastslå, hvilken art, Little Foot tilhører.

Clarke mener, at Little Foot tilhører en omstridt art kaldet Australopithecus prometheus, mens andre forskere mener, at den tilhører arten Au. africanus.

Levede samtidig som Lucy

Nu hvor forskerne kender alderen, ved de også, at Little Foot levede samtidig med at andet kendt fund, nemlig den østafrikanske ”Lucy”, som tilhører en helt tredje art.

Nærmere undersøgelser skal afklare, hvor i stamtræet Little Foot passer ind, men indtil videre konstaterer Clarke og co., at dateringen indikerer, at en mængde forskellige arter af abemennesker tilsyneladende meget tidligt i evolutionen var spredt ud over Afrika.

Little Foot ryster stamtræet

Little Foot har også tidligere skabt overskrifter. Det næsten komplette skelet beviser blandt andet, at tidlige abemennesker gik oprejst i træerne:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.