Asiatiske hulemalerier er blandt verdens ældste

Datering af indonesiske hulemalerier afslører, at vi udviklede kreative evner før udvandringen fra Afrika.

hulemalerier

Urmennesket lavede hulemalerier

Et aftryk af en hånd og 13 andre hulemalerier på den indonesiske ø Sulawesi har kastet nyt lys over menneskets udviklingshistorie.

De hidtil ældste hulemalerier er alle fundet i Europa og er 35.000-40.000 år gamle. Forskere har derfor indtil nu ment, at evnen til at tegne udviklede sig hos fortidsmennesket efter udvandringen fra Afrika.

Asiatiske hulemalerier lige så gamle som europæiske

Nu har forskere dateret de indonesiske hulemalerier og afsløret, at de er mindst lige så gamle som de europæiske. Forskerne mener derfor, at de kreative evner var med i bagagen, da urtidsmennesket forlod Afrika.

Næsten 40.000 år gammelt håndaftryk

De indonesiske hulemalerier blev opdaget i 1950’erne, men fejlagtigt vurderet til kun at være 10.000 år gamle.

Nye præcise dateringsmetoder afslører imidlertid, at håndaftrykket er det ældste af sin slags og mindst 39.900 år gammelt. En tegning af et hjortesvin er mindst 35.400 år gammel. Tegningen er dermed et af verdens ældste figurative billeder.

Uran afslører alderen

De indonesiske hulemalerier er blevet dateret ved hjælp af små kalkbobler, som med tiden dannes oven på malerierne. Kalkboblerne indeholder uran, som henfalder og omdannes til bly. Ved at måle mængden af bly kan forskerne beregne, hvornår malerierne blev skabt.

Forskerne måler henfaldet af radioaktiv uran i laget lige under pigmentet fra malingen og laget lige over. På den måde kan forskerne datere de gamle hulemalerier.

Hulemalerier i 3D

De berømte hulemalerier fra Chauvet-hulen blev fundet i 1994, og de næste 20 år var det kun ganske få forskere, der havde adgang til at studere de unikke malerier på grund af deres sårbarhed. Ny 3D teknologi ændrede dette. Nu kan forskere fra hele verden studere malerierne hjemme ved skrivebordet. Læs her hvordan.