Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hulemalerier er lavet af neandertalere

Længe før det moderne menneske kom til Europa, var neandertalerne i fuld gang med at udsmykke kontinentets grotter.

Pedro Saura

Nye dateringer af hulemalerier i Spanien vender op og ned på en gammel diskussion om neandertalerne. Det store spørgsmål har været, om nogle af de hulemalerier, som findes rundtom i Europa, kunne være lavet af den uddøde mennesketype.

Sivende vand afslører alderen

Et hold arkæologer har dateret hulemalerier, som er fundet i tre forskellige huler i Spanien, til at være mindst 64.800 år gamle. Dermed er de lavet, mindst 20.000 år før det moderne menneske forlod Afrika og nåede frem til Europa.

Hulemalerier er vanskelige at datere med den klassiske kulstof-14-metode, fordi de sjældent indeholder organisk materiale. Forskerne brugte derfor en ny metode til dateringerne.

De undersøgte de små aflejringer af mineralet kalkspat, som sivende vand gennem årene har efterladt som en tynd film over malerierne. Kalkspat indeholder små mængder uran, som langsomt henfalder til thorium. Ved at måle thoriumindholdet i kalkspatten kunne forskerne regne sig frem til maleriernes overraskende datering.

Neandertalere var kreative

Selvom de spanske hulemalerier ikke er lige så detaljerede som nyere malerier, viser de, at neandertalerne var i stand til at udtrykke sig kunstnerisk og tænke i symboler.

Hidtil har de fleste forskere ment, at de egenskaber var unikke for det moderne menneske. Evnerne har været anført som årsagen til, at neandertalerne bukkede under i konkurrencen med vores forfædre, men de nye dateringer viser, at årsagen sandsynligvis ikke er så simpel.

Læs også:

hulemalerier
Fortidsmennesker

Hulemalerier er blandt verdens ældste

0 minutter
Fortidsmennesker

Forskere løser gåden: Sådan erobrede mennesket kloden

28 minutter
Hvor klog var en neandertaler?
Fortidsmennesker

Neandertaler - Hvor intelligente var neandertalerne?

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul