Kindtand rykker ved menneskets oprindelse

De første mennesker stammer fra Europa og ikke Afrika. Det er konklusionen fra en gruppe tyske forskere, der netop har undersøgt et mere end 7.2 millioner år gammelt tandsæt.

Kindtanden blev fundet i Bulgarien i 2012.

© Wikimedia Commons

En 7.2 millioner år gammel kindtand kan trække tæppet væk under menneskets historie og sætte spørgsmålstegn ved, om vi stammer fra Afrika.

Sådan lyder den kontroversielle teori fra en gruppe tyske forskere.

De har netop analyseret et kæbefossil, fundet i Grækenland, og en kindtand, fundet i Bulgarien, fra primaten Graecopithecus.

Tand afslører slægtskab

Kæbestykket til Graecopithecus blev fundet i Grækenland i 1944.

© W. Gerber/Univ. of Tübingen

Graecopithecus blev tidligere opfattet som en abe af forskere verden over.

Men takket være nye CT-skanninger og 3D-rekonstruktioner af primatens tænder og rødder mener forskerne nu, at Graecopithecus var en hominid - et tidligt menneske.

Særligt én enkelt tand afslører slægtsskabet, forklarer de.

I én af de nedre kindtænder har forskerne nemlig fundet bevis for, at tandrødderne er delvist sammenhængende – et træk, der netop gør sig gældende for mennesker og ikke aber.

Er dén konklusion rigtig, kan det være tegn på, at vores forfædre allerede fandtes i Europa, da de første så dagens lys i Afrika.

Møder modstand

Men inden vi begynder at skrive vores historie om, er der god grund til at krydre den nye undersøgelse med en vis portion skepsis.

Det mener flere forskere, der påpeger, at tandsættet ikke er nok til at udpege primaten som vores slægtning. Blandt andre palæantropolog Bernard Wood fra Washington University:

”Vi kan stadig ikke vide, om de her kæber og tænder stammer fra en abe med menneskelignende træk, eller en hominid med abelignende træk,” lyder det til ScienceNews.