Animal bones

Lucy var verdens første slagter

Nye fund viser, at menneskets forfædre brugte redskaber allerede for 3,4 mio. år siden. Det er hele 800.000 år, før forskerne troede.

23. november 2010

Under udgravninger i Afarregionen i det nordøstlige Etiopien har et internationalt forskerteam gjort en overraskende opdagelse: På to cirka 3,4 millioner år gamle dyreknogler har de fundet skære-mærker, som tyder på, at vores fjerne forfædre begyndte at bruge stenredskaber og slagte dyr omkring 800.000 år tidligere end hidtil antaget.

Dermed var det ikke Homo habilis – også kendt som “handyman” – der først lærte sig denne banebrydende adfærd. Æren bør snarere tilskrives arten Australopithecus afarensis. Denne art er bedst kendt fra det berømte fossil med kælenavnet Lucy, og de opsigtsvækkende dyreknogler er da også fundet få hundrede meter fra stedet, hvor forskere i 2000 udgravede Selam, Lucys såkaldte baby – en ung Australopithecus afarensis, der levede for omkring 3,3 millioner år siden.

Closeup of animal bones

Hidtil har man ment, at Lucy og hendes artsfæller var vegetarer og ikke brugte redskaber. Men med de nye fund er tiden ifølge antropolog Zeresenay Alemseged fra California Academy of Sciences i San Francisco, USA, inde til at skrive lærebøgerne om.

Han tør dog ikke gisne om, hvilken slags kød der stod på menuen. Men den ene knogle er et ribben fra et dyr på størrelse med en bøffel, mens den anden er en hofteknogle fra et dyr, som var på størrelse med en ged. På knoglerne er der skære- og slagmærker fra stenredskaber, der blev brugt til at skrabe kødet af benet og knuse det for at få adgang til den nærende knoglemarv.

Fakta

Lucy og hendes fæller levede i Afarområdet i det nuværende Etiopien i Afrika. De nyfundne knoglestykker er opdaget i det samme område af kontinentet.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.