Menneskets ukendte fætter fundet i Kina
Den avancerede kultur kronhjortefolket kan være ny menneskeart.

Homo sapiens har efter meget at dømme ikke været den eneste menneskeart på kloden så længe, som vi ellers har troet. Australske og kinesiske forskere har fundet levn fra en hidtil ukendt forhistorisk befolkning, som levede i huler flere steder i det sydlige Kina for blot 14.500-11.500 år siden.
Knoglerne og kranierne fra de mindste fem individer ligner ikke noget, vi har set før, men rummer en sær blanding af moderne og primitive samt nogle helt unikke træk, fx har de store øjenbrynsbuer, brede kindben og en tyk hjerneskal, som også ses hos flere hundrede tusind år gamle mennesketyper. Selve hjernen er lille, men pandelappen, som har med bl.a. personlighed og adfærd at gøre, er lige så stor som vores. Omvendt har hjernens bageste del, der beskæftiger sig med sanseindtryk, en primitiv form.
Forskerne tør endnu ikke klassificere menneskene, men kalder dem kronhjortefolket efter de mange krondyrknogler, der blev fundet i hulerne. Studiets ledende forsker, Darren Curnoe, hælder til, at de er en helt ny linje på vores stamtræ. Andre forskere mener dog, at der kan være tale om en usædvanlig variation af vores egen art. Håbet er, at kronhjortefolkets dna snart kan afsløre, hvor de passer ind i stamtræet.
Flere samtidige mennesketyper
De senere års forskning har vist, at vi indtil for nylig ikke var alene på kloden. Flere menneskeagtige arter er blevet opdaget, heriblandt denisova og Homo floresiensis, populært kaldet hobitten. Vi mennesker, der har haft vores gang på Jorden i 200.000 år, kan have blandet os med dem.