Neandertaler er første mordoffer

Neandertaler blev myrdet

Efter 430.000 år viser CT-skanninger, at en neandertaler blev myrdet af to hårde slag med et tungt våben lige i panden.

31. august 2015

To hårde slag med et tungt våben lige i panden kostede for 430.000 år siden en ung neandertaler livet.

Det er et internationalt hold af forskere nået frem til, efter at de har undersøgt resterne af en neandertaler, som blev fundet i en hule i det nordlige Spanien i 1984.

Neandertaler døde af slag

Forskerne rekonstruerede med en CT-skanning kraniet i 3D ud fra 52 dele. Derefter analyserede de læsionerne og fandt ud af, at hullerne skyldes samme våben. De kan også se, at neandertaleren fik to slag, og at kraniet ikke er helet efterfølgende. Offeret er altså død af slagene.

Ud over mordofferet har forskere fundet resterne af 27 andre neandertalere i hulen, hvis eneste indgang er en 13 meter dyb skakt. Undersøgelser af de 27 andre har vist, at hverken jordskælv eller rovdyr kan have dræbt dem, men at de enten er faldet eller er mere sandsynligt blevet smidt ned i hulen.

Neandertaler-kranium i CT-skanner

Et forskerhold har analyseret et neandertalkranie ved hjælp af CT-skanning og har fundet ud af, at ejermanden døde af to hårde slag i hovedet. Forskerne analyserede både form og vinkler på de to læsioner:

1: De to huller afslører, at formen og dimensionerne på de to læsioner er næsten identiske og derfor må stamme fra det samme våben.

2: De vinkler, som morderen har slået fra, viser, at der er tale om to uafhængige slag.

Neandertalere havde følelser

Måske blev denne neandertaler offer i et jalousidrama. Nyere forskning viser nemlig, at neandertalere havde flere følelser, end vi hidtil har tillagt dem. Læs mere i artiklen om hulemænds følelsesliv:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.