Shutterstock
kranier, neandertalere, Homo sapiens, sprog, tale

Neandertalerne forstod tale som os

Vores nærmeste slægtninge neandertalerne havde evnen til at tale og forstå tale, viser avancerede 3D-modeller af kranier fra den tidlige menneskeart.

Når Homo sapiens for mange tusind år siden stødte på vores nære slægtning neandertalerne, kunne vi muligvis kommunikere med hinanden ved at bruge vores stemmer.

I hvert fald tyder ny forskning på, at neandertalerne både kunne tale og forstå tale på niveau med Homo sapiens.

Det viser virtuelle 3D-modeller af neandertalernes indre øre, som forskere ved Binghamton University i England og Universidad de Alcalá i Spanien har skabt ved hjælp af skanninger af fossile neandertalkranier.

kranier, neandertalere, Homo sapiens, sprog, tale

Forskerne skannede kranier fra neandertalere (forrest) og sammenlignede dem med kranier fra Homo sapiens (bagerst).

© Shutterstock

Masser af båndbredde mellem ørerne

Forskerne skannede kranier fra fem neandertalere og sammenlignede dem med skanninger af et Homo sapiens-kranie og et kranie fra en af neandertalernes forfædre kaldet Sima hominin.

Data fra de virtuelle modeller blev herefter analyseret via særlig software, som konkluderede, at neandertalerne kunne høre lyde i det spektrum, hvor menneskelig tale ligger.

Forskerne kunne også beregne, hvor følsom en hørelse neandertalerne sandsynligvis har haft. Det viser sig, at deres såkaldte båndbredde for at forstå tale var på niveau med moderne menneskers.

Brugte sandsynligvis flere konsonanter

Ifølge Mercedes Conde Valverde fra Universidad de Alcalá viser undersøgelserne, at neandertalere var udstyret med et avanceret og komplekst kommunikationssystem.

De nye undersøgelser påviser, at neandertalernes lingvistiske evner gjorde dem i stand til at mestre konsonanter – som også er det, der adskiller menneskers sprog fra de lyde, som fx primater laver.

3D-modeller gav indsigt

Forskerne sammenlignede kranieskanninger fra neandertalere, Homo sapiens og menneskearten Sima hominin.

kranier, neandertalere, Homo sapiens, sprog, tale
© Mercedes Conde Valverde

Sammenlignede tre menneskearter

Forskerne sammenlignede kranier fra Homo sapiens, den tidlige menneskeart Sima hominin og fra neandertalere. Resultatet var 3D-modeller af deres indre ører.

kranier, neandertalere, Homo sapiens, sprog, tale
© Mercedes Conde Valverde

Fik talegaver fra det indre øre

Skanningerne viste, at neandertalernes indre øre var komplekst og veludviklet. De fire farver på billedet indikerer forskellige dele af det indre øre.