Ny forskning afslører: Sådan døde Ötzi

I flere år har forskere antaget, at en af verdens bedst bevarede oldtidsmennesker blev myrdet af en pil i ryggen og slag i kraniet. Men nu viser nye scanninger, at hans smertefulde kvæstelser ikke var nok til at slå ham ihjel.

Ötzi led en pinefuld død, men det var ikke fjendernes våben, der slog ham ihjel.

© South Tyrol Museum of Archaeology/EURAC/Samadelli/Staschitz

Lige siden et tysk ægtepar for mere end 25 år siden opdagede et 5.300 år gammelt lig på en italiensk alpetop, har forskere forsøgt at løse gåden om den mystiske stenaldermands død.

Ötzi, eller ismanden, som han er blevet døbt, er kendt som et af verdens ældste og bedst bevarede mumier.

De seneste år har forskere ment, at han blev dræbt af en pil i skulderen og slag i kraniet, men nu viser undersøgelser, at skaderne fra fjendernes våben ikke var nok til at slå ham ihjel.

Pilesår var overfladisk

Det forklarede antropolog ved universitetet i Zürich, Frank Rühli, under en konference for amerikanske antropologer i slutningen af april.

Her fremlagde han sine og kollegernes nyeste analyseraf oldtidsmandens krop, der blandt andet bygger på røntgenfotografier og CT-scanninger.

Han forklarede, at pilesåret i skulderen er mere overfladisk, end man tidligere har troet, og at det hverken har forårsaget større vævsskade eller blodtab - kun en halv kop, hvilket er nok til at forårsage store smerter, men ikke døden.

Frøs ihjel

Heller ikke de mange slag på ismandens kranie var alvorlige nok til at tage livet af ham, lyder konklusionen, der samtidig gør op med teorien om, at Ötzi blev banket ihjel.

Ifølge de nye analyser svarer skaderne i højere grad til, at han ved et uheld er faldet på den ujævne overflade og har slået sit hoved.

Ifølge Rühli og kollegerne var det derfor ikke fjender, men vejrforhold, der til sidst blev ismandens endeligt.

”Det mest sandsynlige er, at han frøs ihjel,” lyder det.