Ny menneskeart dukker op i klippehule i Sydafrika

Et enestående fund af en hidtil ukendt menneskeart kaster nyt lys på, hvor vi stammer fra. Og hvordan vi har udviklet os.

Menneskerace Homo naledi

I bunden af en svært tilgængelig grotte har to grotteudforskere gjort et enestående fund: 15 delvise skeletter og over 1500 knogler, der stammer fra tidlige mennesker.

Den nye menneskeart har fået navnet Homo naledi, og ifølge forskerne kan fundet være med til at omskrive menneskets historie.

Ny menneskeart begravede deres døde

Grotten i Sydafrika har sandsynligvis fungeret som et gravsted. Knogleresterne stammer fra både voksne og børn fra begge køn, og grotten er så svært tilgængelig, at forskerne mener, arten har smidt sine døde derned som en rituel begravelse.

“Vi udforskede ethvert alternativt scenarium. Massedød, ukendte rovdyr, at ligene var blevet transporteret af vand, eller at hulen måske var en dødsfælde. Men i takt med, at vi undersøgte mulighederne, endte vi med at konkludere, at de bevidst er blevet placeret der.” siger Dr. Paul Dirks fra James Cook University i Australien til dr.dk.

Opdagelsen er opsigtsvækkende, da forskerne indtil nu har troet, de første rituelle handlinger fandt sted for blot 200.000 år siden. Men den nye menneskeart er meget ældre end det.

Homo naledi er ældgammel - og mere end bare en knoglestump

Grotteudforskerne fandt knoglerne tilbage i 2013, men det er først nu, knoglerne er blevet analyseret. Endnu ved forskerholdet ikke, hvor gamle knoglerne er, men de mener, arten levede for op mod 3 millioner år siden.

I så fald er Homo naledi det tidligste eksempel på det moderne menneskes forfader, som ikke bare er et enkelt fragment.

“Næsten hver eneste knogle er repræsenteret mange gange. Homo naledi er allerede stort set det bedst kendte fossile medlem af vores stamtavle,” siger Lee Berger, forsker ved Wits University, i pressemeddelelse.

Menneskeart havde små hjerner og små tænder

Homo naledi havde, som mange andre tidlige mennesker, ikke særlig store hjerner. Men kranieformen minder om det moderne menneskes – det samme gør tænderne, kæben, armene, benene og fødderne.

Den blanding af træk har indtil nu været fuldstændig ukendt for forskere. Derfor tyder det på, vi ved meget lidt om menneskets tidlige historie.

Menneskearter vælter ud af fortidens muld

Homo naledi er bare sidste skud på stammen af nyopdagede menneskearter. Læs mere om vores overraskende forgreninger her: