SPL
Homo erectus, oase, Arabien

Oaser i Arabien lokkede vores forfædre ud af Afrika

Nye fund viser, at et fugtigt klima på Den Arabiske Halvø skabte oaser, som vores forfædre udnyttede på deres vandringer ud af Afrika. Fundene afslører også, hvilken rute de tog.

Gennem flere hundrede tusind år tog vores forfædre ophold i de samme oaser på Den Arabiske Halvø efter at have forladt Afrika. Det viser nye fund af stenredskaber, som er udgravet af forskere fra Max Planck Instituttet i Tyskland.

Forskerne granskede satellitbilleder af ørkenen i det nuværende Saudi-Arabien for at finde lavninger og grøfter i landskabet, som i perioder med et fugtigere klima end i dag kan have været søer og floder.

Derefter tog de ud til de mest lovende områder og gravede sig ned gennem sandet med gravkøer. Især ét område kaldet Khall Amayshan 4 viste sig at gemme overvældende arkæologiske skatte i form af tusinder af stenredskaber.

Økse, stenredskaber

Blandt de tusinder af stenværktøjer i den forhistoriske flodbred fandt forskerne 400.000 år gamle håndøkser.

© Nature

Ved at grave sig ned gennem sandlagene kunne forskerne identificere seks perioder gennem den sidste halve million år, hvor et ekstraordinært fugtigt klima har forvandlet lavningen til en sø omgivet af frodige græssletter.

I fem af lagene fra de våde perioder fandt de stenredskaber, som vidner om, at mennesker har levet ved søbredden for omkring 400.000, 300.000, 200.000, 100.000 og 55.000 år siden.

Mennesker og dyr fulgtes ad

Forskerne fandt ikke fossiler af menneskeknogler, men lagene var rige på knoglefossiler fra store dyr som flodheste, elefanter og strudse. Fossilerne viser, at ikke kun mennesker, men også dyr vandrede ud af Afrika og fandt et nyt liv ved de arabiske oaser.

De ældste stenredskaber, som er 300.000-400.000 år gamle, er sandsynligvis lavet af den tidlige menneskeart Homo erectus, som var den første, der udvandrede fra Afrika. De senere redskaber, fra perioderne for 100.000 og 200.000 år siden, er finere forarbejdet, og forskerne tilskriver dem derfor vores egen art.

Erectus, sapiens, stenredskaber

I de tidligste våde perioder, for 400.000 og 300.000 år siden, har Homo erectus indtaget oasen. Vores egen art, Homo sapiens, er ankommet for 200.000 og 100.000 år siden.

© SPL

De rige fund i Khall Amayshan 4, som ligger i den nordlige del af Saudi-Arabien, tyder på, at udvandringsbølgerne er rullet ud af Afrika via Sinaihalvøen i det nordlige Egypten – og ikke via den sydlige rute fra Afrikas Horn til det nuværende Yemen.

Udvandring Afrika, mennesket

Af de to oplagte ruter ud af Afrika har vores forfædre sandsynligvis fulgt den nordlige (1) over Sinaihalvøen – og ikke den sydlige fra Afrikas Horn (2). Den nordlige er mest logisk i forhold til beliggenheden af oasen Khall Amayshan 4 (hvid ring).

© Shutterstock

De seneste stenredskaber, fra perioden fra for ca. 55.000 år siden, ligner ifølge forskerne redskaber, som er lavet af neandertalere. Der er tidligere fundet spor af neandertalere i Mellemøsten, så det er muligt, at de i våde perioder er vandret sydpå til oaserne på Den Arabiske Halvø, hvor de har mødt medlemmer af vores egen art.