Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stenalderkvinder jagede storvildt

Udgravningen af en 9000 år gammel jægergrav vender op og ned på forskernes opfattelse af kønsrollerne i stenalderens jæger-samler-samfund.

Matthew Verdolivo, US Davis IET Academic Technology Services

Da forskere fra University of California i USA for nylig udgravede en 9000 år gammel grav i Andesbjergene i Peru, fik de sig en stor overraskelse.

Graven var rig på fint forarbejdede knive og spydspidser af flint, hvilket er et klart tegn på, at den afdøde har været en respekteret jæger.

Ud over sine værdifulde jagtvåben havde jægeren fået noget af sit bytte med i graven.

For 9000 år siden blev en kvinde på 17-19 år stedt til hvile i Perus bjerge. Med sig i graven fik hun fint forarbejdede spydspidser, som tyder på, at hun har været jæger.

© Randy Haas et al.

Forskerne fandt knogler af storvildt som hjorte og lamaer sammen med værktøjer til at slagte dyrene og skrabe deres skind med.

Men det mest bemærkelsesværdige var jægerens egne knogler. De var slanke og lette, og det gav forskerne mistanke om, at der kunne være tale om en kvinde.

Tænderne afslørede kønnet

De sendte derfor tænderne til en særlig undersøgelse, som ud fra proteinet amelogenin i emaljen kan afgøre kønnet. Og mistanken blev bekræftet. Storvildtjægeren, som anslås at være død i en alder af 17-19 år, var kvinde.

Storvildtet i stenalderens Sydamerika, hvor den unge kvinde jagede, har bl.a. været lamaer. Det viser knogler fra dyr, hun fik med i graven.

© Matthew Verdolivo, US Davis IET Academic Technology Services

Opdagelsen bryder med det gængse billede af jæger-samler-samfundet, hvor det er mændene, som går på storvildtjagt, mens kvinderne tager sig af fredeligere sysler med at samle rødder, frugt og bær.

Opfattelsen af de faste mande- og kvinderoller har bl.a. sat sig fast, fordi nutidige jæger-samler-samfund i Afrika er opdelt på denne måde.

I alt 24 jagtvåben og redskaber blev der fundet i den unge kvindes grav – heriblandt fint forarbejdede spydspidser og værktøjer til at partere byttet og skabe dets skind med.

© Randy Haas/UC Davis

For at afklare, om den kvindelige jæger fra Peru bare var en sjælden undtagelse, bredte forskerne deres undersøgelser ud.

De gennemgik udgravningsrapporter fra 107 stenaldergrave spredt ud over Syd- og Nordamerika, som alle var over 8000 år gamle.

39 procent af Amerikas stenaldergrave med våben til storvildtjagt har tilhørt kvinder, viser en ny undersøgelse.

Resultatet viste, at der var 26 grave med jagtvåben, og ti af dem tilhørte sandsynligvis kvinder.

Opgørelsen er en øjenåbner, som udfordrer arkæologernes syn på kønsrollerne og samfundsstrukturen i stenalderen.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul