Cave painting, France
Hulemaleri

Frankrig er kendt for sine forhistoriske hulemalerier. Denne grotte hedder Lascaux.

© Bayes Ahmed, Flickr

Storslået hulekunst fundet i Frankrig

Arkæologer finder 28.000 år gamle billeder af dyr og mennesker

1. september 2009

Denne hule indeholder nogle af historiens mest fantastiske kunstværker, skabt af vore forfædre for cirka 28.000 år siden. Sådan lyder arkæologernes konklusion, efter at de har studeret de mere end hundrede indridsede billeder i en nyfunden hule ved landsbyen Cussac i Dordogne, Sydfrankrig. 

Frankrig er kendt for sine forhistoriske hulemalerier, og nu kan landet altså føje endnu et overdådigt udsmykket hulelandskab til. Den gigantiske hule er ca. 900 m lang, ca. 15 m bred og 10-12 m høj. 

På de langstrakte hulevægge myldrer det med kunstværker af fx en fire meter lang bison, og et mylder af mammutter, fugle, heste og næsehorn pryder væggene. En enkelt scene indeholder ca. 40 figurer. 

Væggene afslører også billeder af skabninger, som arkæologerne ikke kan genkende. Der er fx dyr med deforme hoveder, en bison med et hestehoved og væsener med lange gabende snudehoveder. 

Huleporno

En stor del af figurerne er mennesker – fx silhuetter af kvinder og erotiske scener. Kvindefigurerne har svulstige former med store bryster og runde bagdele, og netop kvindefigurernes yppighed peger i retning af, at hulekunsten er meget gammel. 

I nyere hulekunst gengives kvinderne typisk tyndere. 

En kulstof 14-datering vil snart bestemme hulekunstens præcise alder. Foreløbig har arkæologerne fundet cirka 100 billeder, og de regner med at finde mange flere i den store hule. 

Hulen er skrøbelig

Forskerne kan dog kun gå langsomt og forsigtigt frem. Selve hulen er meget skrøbelig, fordi gulvet består af ustabilt ler, og væggene, der er af kalksten, smuldrer let i flager. 

Væggene er også meget påvirkelige for temperaturskift, og derfor kan større grupper af mennesker ikke være i hulen samtidig – hulen bliver for varm af det, og det kan ødelægge væggene. 

Arkæologerne har endnu et problem, når de udforsker hulen: Der stiger en hel del kulstof op fra undergrunden, og derfor må de ofte ud for at trække frisk luft. Kun tre timer ad gangen i den kulstoffyldte hule kan de tåle. 

På grund af hulens sårbarhed vil den aldrig blive åbnet for offentligheden. I stedet overvejer de lokale myndigheder at genskabe en nøjagtig kopi af hulen, som interesserede kan besøge.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.