Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

To arter af mennesker delte hule

En gennemgang af jordlagene i den såkaldte Denisova-hule i Sibirien afslører, at de to menneskearter - neandertaler og denisova - levede klos op ad hinanden i flere tusind år.

Shutterstock

De to menneskearter, som er nærmest beslægtede med os, levede tæt op ad hinanden i tusindvis af år.

Det står klart, efter at arkæologer fra University of Wollongong i Australien har dateret jordlagene i den såkaldte Denisovahule i Sibirien, hvor der er gjort mange fund af både Denisova-mennesket og neandertalere.

Undersøgelserne viser, at denisovaerne brugte hulen fra for 287.000 år siden til for 55.000 år siden. Neandertalerne er der spor af i perioden fra for 193.000 til for 97.000 år siden.

Knogler afslører fortiden

Arkæologerne er ikke sikre på, at de to menneskearter har boet i hulen samtidig, men de regner med, at de har omgåedes hinanden flittigt.

Det bedste bevis for det blev fundet i hulen i august 2018, da genetiske undersøgelser af en knogle fra en ung pige viste, at hendes far var denisova og hendes mor neandertaler.

Pigens knogler er ca. 50.000 år gamle, og det betyder, at hendes familie må have levet tæt på hulen eller i den på et tidspunkt, hvor den var optaget af denisovaer.

Arkæologer har fundet knogler fra både neandertalere og denisovaer i Denisovahulen.

© Thomas Higham, University of Oxford

I hulen er der også gjort yngre fund af forarbejdede dyreknogler, mammutelfenben og strudseæggeskaller, som mennesker har efterladt sig. Disse fund er mellem 49.000 og 43.000 år gamle.

Nogle arkæologer mener, at de er efterladt af denisovaer, fordi der ikke er fundet knogler fra moderne mennesker i hulen.

Andre mener, at de er fra moderne mennesker, som ankom til hulen, kort efter at denisovaerne forsvandt.

Læs også:

Fortidsmennesker

Ny opdagelse: Mystisk menneskeart gemmer sig i dit dna

3 minutter
Videnskabshistorie

For 75 år siden: Atombomben smeltede ørkenen til glas

15 minutter
Fortidsmennesker

Forskere løser gåden: Sådan erobrede mennesket kloden

28 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul