Shutterstock
Dracula

Har Dracula virkelig eksisteret?

Er Dracula fri fantasi, eller findes der et forlæg?

Dracula har faktisk levet. Han var ganske vist ikke en blodsugende vampyr, men prins i Valakiet, der nu er en del af Rumænien. Egentlig hed han Vlad III, men blev kaldt Dracula. Det er efter al sandsynlighed hans navn, forfatteren Bram Stoker har lånt til den transsylvanske greve i bogen “Dracula” fra 1897. Vlad levede fra 1431 til 1476 og er nærmest nationalhelt i sit hjemland.

Han var kendt som en hård, men retfærdig hersker, der fik ryddet op i det lovløse fyrstedømme og endda formåede at smide besættelsesmagten – osmannerne – ud af landet. Desværre havde han også en veludviklet smag for tortur og henrettelser og var kendt for at spidde sine fjender på pæle. Gennemboringen foregik ved, at det stadig levende offer blev spændt fast og en spids pæl langsomt drevet ind mellem benene og hele vejen op gennem kroppen.

Det kunne tage timer eller endog dage at gennembore det stakkels offer. Efter spidningen blev pælene stillet op på offentlige steder til skræk og advarsel for såvel osmannere som almindelige lommetyve.

Denne yderst makabre fremgangsmåde gav Dracula endnu et tilnavn: Tepes – Spidderen.

Dracula betyder Djævlens Søn

Der hersker en vis uenighed om, hvad navnet “Dracula” kommer af. “Drac” betyder djævel på rumænsk, og endelsen “-ulea” betyder “søn af”.

Det er derfor nærliggende at antage, at Vlads tilnavn var “Djævlens søn”. Imidlertid blev Vlads far medlem af Drageordenen i 1431, og da dragen var Djævelens symbol, kan tolkningen også være mere direkte: Tilnavnet betyder måske ganske enkelt “søn af dragen”. Hvorfor den irskfødte Stoker valgte at bruge netop Draculas navn i sin roman, vides ikke.

Sikkert er det dog, at han i 1890 lånte bogen “An Account of the Principalities of Wallachia and Moldavia”. Den er skrevet af William Wilkinson i 1820 og fortæller blandt meget andet om Draculas bedrifter. En anden mulighed er, at Stoker hørte om Dracula gennem vennen professor Arminius Vambery, som han besøgte flere gange i Budapest i Ungarn.

Stoker miksede historien om Dracula med folkesagn om blodsugende vampyrer og fik en klassiker ud af det. Der er planer om at åbne en Dracula forlystelsespark i Sighisoara, hvor Vlad III blev født, men de er midlertidigt udsat. Kritikere mener, at en park netop dér vil skade byens gamle del, der siden 1999 har været på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.