Djengis Khans grav

Khan tog skat med i graven.

Grave of Djengis Kahn

Hvad er historien?

Djengis Khan og hans mongolske hære spredte skræk og rædsel med det, vi i dag ville kalde folkemord. Han underlagde sig et enormt om- råde fra Kina i øst til Polen i vest.

Som følge af erobringstogterne indsamlede khanen ufattelige rigdomme. Hvad der skete med dem, ved man ikke, men det er sandsynligt, at han fik det meste med i graven. Hans gravsted skulle da også langt overgå Tutankhamons.

Af samme grund ønskede Djengis, at hans sidste hvilested blev holdt hemmeligt. Derfor blev det slavehold, som opførte det, dræbt. Efterfølgende blev de soldater, som dræbte slaverne, også slået ihjel.

Hvor har vi ledt?

Djengis Khan siges at have ytret ønske om at blive begravet et sted, der betød noget for ham. Han tilbragte meget tid ved Burkhan Khaldun i det nordlige Mongoliet nær hans fødested, så det er et oplagt område at begynde.

Siden 1990’erne har flere ekspeditioner forsøgt sig, blandt andet en japansk, der brugte satellitovervågning og helikoptere uden resultat. I 2001 fandt en anden ekspedition ledet af amerikaneren Maury Kravitz 40 gravsteder ved Oglogchiin Kherem, og de mener, at et af dem tilhører Djengis Khan.

Chance for at gøre fundet

Selv om flere ekspeditioner, heriblandt også en kinesisk, hævder at have fundet graven, er påstandene tvivlsomme. Og da det er svært at vide, præcis hvor man skal lede, er chancen beskeden.