The Trustees of the British Museum

Baviankranie viser vej til egypternes sagnland

Nye undersøgelser af bavianknogler løser gåden om, hvor de gamle egyptere hentede deres kostbareste handelsvarer.

I mere end 150 år har arkæologer været på jagt efter et sagnomspundet land, som de gamle egyptere stod i nær forbindelse med.

Landet med navnet Punt er omtalt i inskriptioner, som er op til 4500 år gamle, og forskerne ved, at egypterne handlede flittigt med det i mindst 1200 år.

Bavianer var en luksusvare

Punt forsynede Egypten med luksusvarer som guld, myrra, røgelse, ibenholt og elfenben, men også med vilde og eksotiske dyr, der ikke levede naturligt i Egypten.

Egypterne importerede bavianer fra landet Punt, og mumier af aberne viser, at de fik fjernet deres skarpe hjørnetænder. Forskerne tolker det som en sikkerhedsforanstaltning, der vidner om, hvor tæt egypterne levede sammen med bavianerne.

© Shutterstock, The Trustees of the British Museum & John Anderson/William de Winton

På trods af udførlige optegnelser over varerne fra Punt har det hidtil været umuligt for forskerne at fastslå, præcis hvor landet lå. Forskellige teorier har placeret det i Østafrika, på Den Arabiske Halvø eller så langt væk som det nuværende Sri Lanka.

Blandt de vilde dyr, egypterne importerede fra Punt, var bavianer, som blev tæmmet og brugt som kæledyr eller trænet til at fungere som tjenere.

© ArchaiOptix

3 facts om egypternes bavianer

Gudestatus: Bavianerne var symboler for både visdomsguden Thot og solguden Amon-Re.

Mumier: Hundredvis af bavianmumier i templer og grave viser abernes store betydning.

Nyttedyr: Aberne var kæledyr, men også arbejdskraft og blev fx brugt som figenplukkere.

Det gav forskere fra Dartmouth College i USA idéen til at lokalisere Punt ved at undersøge bavianknogler, som er udtaget fra egyptiske mumier.

Tænderne gemte hemmeligheden

På British Museum i London fandt forskerne et 3300 år gammelt kranie, som er hentet fra den egyptiske by Theben. For at afdække bavianens oprindelse analyserede forskerne tændernes indhold af grundstofferne ilt og strontium.

Begge stoffer findes i flere udgaver, såkaldte isotoper, og forholdet mellem isotoperne i tandemaljen er en slags geografisk fingeraftryk, som kan vise, hvor bavianen oprindeligt stammer fra.

Analyser af tænderne i et baviankranie har endelig afsløret, hvor det sagnomspundne Punt lå (rødt område). Det gule område viser det egyptiske riges udbredelse omkring år 1500 f.Kr.

© The Trustees of the British Museum

Forskerne sammenlignede resultatet med isotopforholdet i tænder hos 155 bavianer fra 77 forskellige steder på tværs af Afrika.

Konklusionen er, at aben er født i et område på Afrikas Horn, så med al sandsynlighed er det her, det sagnomspundne Punt har ligget.