saqqara

Hvorfra stammer pyramidernes form?

Den kendte pyramideform er en videreudvikling af en tidlig egyptisk gravtype kaldet mastabaen.

De mest kendte pyramider ligger i Giza uden for Kairo og har fire sider og et kvadratisk grundplan. Pyramiderne er opført som gravmonumenter, og deres form er formentlig en videreudvikling af en tidligere egyptisk gravtype, mastabaen. En mastaba var en rektangulær bygning, der havde fladt tag og skrå sider.

Den ældste intakte egyptiske pyramide er trinpyramiden i Saqqara. Den var nok planlagt som en mastaba, men blev ændret til en pyramide med trin i stedet for lige sider. Pyramiden er formentlig opført af farao Djosers hofarkitekt, Imhotep, omkring år 2650 f.Kr. og er dermed knap 100 år ældre end Cheopspyramiden.

Den og de øvrige pyramider i Giza menes at være inspireret af Saqqarapyramiden. Snofru, der er farao Cheops far, er kendt for den såkaldte knækpyramide syd for trinpyramiden i Saqqara. Den nederste del af pyramiden er bygget med trin, mens den øverste del har form som en ligesidet pyramide. Begge er dog mindre end de største pyramider i Giza.

Ud over Gizapyramiderne er der cirka 80 mindre pyramider i Egypten, mens der er over 100 yngre pyramider i nabolandet Sudan. Ingen af dem er dog så perfekte og velbevarede som fx Cheopspyramiden i Giza.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.