Small womans sarcophagus

Mystisk mini-kvinde fundet i egyptisk grav

Små mennesker havde måske en helt særlig betydning for egypterne.

12. august 2010

En mystisk sarkofag med portrættet af en lillebitte, stirrende kvinde er blandt de opsigtsvækkende fund, egyptiske arkæologer har gjort på en nyopdaget kirkegård i den afsidesliggende Bahriyya-oase cirka 360 kilometer sydvest for Kairo.

Kirkegården stammer fra romertiden i det 3. århundrede og rummer 14 grave, der er hugget ud af klippegrunden. Den ene af de døde er en kvinde, der blev stedt til hvile i en kun 97 cm lang kalkstenssarkofag, som er smykket med et portræt af den afdøde iført lang tunika, sjal, halssmykker og sko. Kulørte sten i øjnene giver kvinden et lysvågent udtryk, men hvem hun er, kan forskerne kun gisne om.

Ved første øjekast troede arkæologerne, at der var tale om et barn, men i betragtning af det omfattende arbejde, der er lagt i at udsmykke den endnu uåbnede kiste, går de nu ud fra, at der er tale om en højtstående og indflydelsesrig kvinde. Andre steder i Egypten er der tidligere udgravet minimumier og fundet afbildninger af dværge, og forskerne gætter på, at små mennesker havde en særlig religiøs status i samfundet. Blandt de øvrige fund på den knap 2000 år gamle kirkegård er en samling mønter, nogle dødsmasker og et guldrelief af himmelguden Horus’ fire sønner.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.