Selvom det antikke Egypten var et meget veludviklet samfund for sin tid, var det stadig ingen dans på roser at være barn i pyramidernes skygge.
Det viser en ny undersøgelse, hvor forskere har scannet nogle af barne-mumierne for at lede efter tegn på sygdomme hos de unge, der døde alt for tidligt for flere tusinde år siden.
Hver tredje barne-mumie havde blodmangel
For at blive klogere på, hvad der måske slog de højere klassers børn ihjel i det gamle Egypten, har et hold af tyske forskere scannet 21 mumier af børn i alderen fra omkring et til 12-14 år.
CT-scanningen tillader forskerne at kigge nærmere på mumiernes krop og knogler uden at gøre skade på de sarte ligklæder, som de døde er svøbt i.
Hver tredje af mumierne viser ifølge forskernes rapport tegn på anæmi - eller i daglig tale blodmangel.
Forskerne hæfter sig særligt ved en forstørret kraniehvælving, som er den del af kraniet, hvor hjernen sidder.
Sygdommen anæmi skyldes, at kroppen ikke producerer nok røde blodlegemer.
Det gør kroppen dårligere til at transportere ilt rundt, fordi de røde blodlegemer er hjem for proteinet hæmoglobin, der netop er transportmidlet for kroppens oxygen.

Forskernes CT-scanninger viser, at hver tredje af barne-mumierne har en forstørret kraniehvælving, som er et tegn på anæmi.
Dårlig diæt eller malaria slog måske Egyptens rigmandsbørn ihjel
Forskerne kan ikke afgøre ud fra scanningerne, hvorfor så mange af barne-mumierne havde blodmangel.
En hyppig årsag til anæmi er en kost, der ikke er rig nok jern.
Børnene kan derfor have fået for lidt mad, eller de har måske været på en diæt, der ikke inkluderede nok jernholdig mad som nødder, fuldkornsbrød, bønner, linser eller gryn.
Malaria er en anden mulighed.
Kroniske infektioner som den dødbringende mygge-sygdom kan også give anæmi, og tidligere studier har påvist, at malaria var ganske udbredt i det antikke Egypten.
Forskerne vil dog ikke slå to streger under de unge mumiers dødsårsag.
En af mumierne, der døde omkring 1,5-års alderen, led med høj sandsynlighed af en anden og sjælden blodsygdom ved navn thallasæmi. Det er en arvelig sygdom, der giver svær anæmi.
Baby-mumien havde også svære misformninger i kraniet og andre steder i skelettet. Og blodsygdommen slog med overvejende sandsynlighed det lille barn ihjel, skriver forskerne.
Men "i de seks andre tilfælde er det uklart, om de døde på grund af anæmi, på grund af en kombination af sygdomme eller på grund af en anden årsag".