Pyramider rummer flere hemmeligheder

Skanninger af de egyptiske pyramider tyder på, at de gamle bygninger skjuler hidtil ukendte rum og gange. Nu vil forskerne bekræfte tesen ved hjælp af mikroskopiske partikler fra rummet.

NB u03 pyramide

I tre måneder har folkene bag projektet ScanPyramids skannet fire af Egyptens pyramider for blandt andet at afsløre skjulte gange og rum.

Nu har arbejdet tilsyneladende båret frugt. I hvert fald har det egyptiske ministerium for antikviteter og oldtidslevn netop offentliggjort, at holdet har fundet anormaliteter i Keopspyramiden i Giza og den vestlige fløj af den røde pyramide i Dahshur.

Om anormaliteterne dækker over skjulte rum, ved forskerne endnu ikke, men det vil de videre undersøgelser forhåbentlig afsløre.

Pyramider får taget temperaturen

I første omgang har forskerne ved hjælp af infrarød termografi skannet de fire pyramider, som udover ovennævnte også tæller Khafre-pyramiden i Giza og den bøjede pyramide i Dahshur.

Forskerne målte temperaturen på de 4500 år gamle bygningsværker på alle tidspunkter af døgnet.

Om morgenen opvarmer Solen stenene, mens de køler ned igen om aftenen. Uregelmæssigheder i op- og nedkøling kan være et tegn på, at et tomrum – for eksempel en gang – gemmer sig bag stenene.

Droner laver præcist kort

I de kommende måneder vil forskerne lave såkaldte myon-tomografier og præcise 3d-rekonstruktioner af de gamle bygninger.

Jorden rammes konstant af myoner – en særlig type tunge elektroner – fra rummet. Ligesom røntgenstråler farer myoner igennem bløde materialer som væv, men absorberes af hårdere materialer og tunge grundstoffer. Myon-ophobninger giver på den måde forskerne et billede af blandt andet pyramidernes konstruktion.

De præcise 3d-modeller af pyramidernes indre og det omgivende område bliver skabt af to droner i samarbejde med en computer.

Næste skridt: rumpartikler

Om cirka en måned begynder forskerne at lave de første myon-målinger i Keopspyramiden.

Den bøjede pyramide i Dahshur. Foto: Shutterstock.

Myon-tomografien skal blandt andet afsløre, hvordan den 4600 år gamle bøjede pyramide i sin tid blev bygget af den egyptiske farao, Snofru.