
I tre måneder har folkene bag projektet ScanPyramids skannet fire af Egyptens pyramider for blandt andet at afsløre skjulte gange og rum.
Nu har arbejdet tilsyneladende båret frugt. I hvert fald har det egyptiske ministerium for antikviteter og oldtidslevn netop offentliggjort, at holdet har fundet anormaliteter i Keopspyramiden i Giza og den vestlige fløj af den røde pyramide i Dahshur.
Om anormaliteterne dækker over skjulte rum, ved forskerne endnu ikke, men det vil de videre undersøgelser forhåbentlig afsløre.
Pyramider får taget temperaturen
I første omgang har forskerne ved hjælp af infrarød termografi skannet de fire pyramider, som udover ovennævnte også tæller Khafre-pyramiden i Giza og den bøjede pyramide i Dahshur.
Forskerne målte temperaturen på de 4500 år gamle bygningsværker på alle tidspunkter af døgnet.
Om morgenen opvarmer Solen stenene, mens de køler ned igen om aftenen. Uregelmæssigheder i op- og nedkøling kan være et tegn på, at et tomrum – for eksempel en gang – gemmer sig bag stenene.
Droner laver præcist kort
I de kommende måneder vil forskerne lave såkaldte myon-tomografier og præcise 3d-rekonstruktioner af de gamle bygninger.
Jorden rammes konstant af myoner – en særlig type tunge elektroner – fra rummet. Ligesom røntgenstråler farer myoner igennem bløde materialer som væv, men absorberes af hårdere materialer og tunge grundstoffer. Myon-ophobninger giver på den måde forskerne et billede af blandt andet pyramidernes konstruktion.
De præcise 3d-modeller af pyramidernes indre og det omgivende område bliver skabt af to droner i samarbejde med en computer.
Næste skridt: rumpartikler
Om cirka en måned begynder forskerne at lave de første myon-målinger i Keopspyramiden.

Den bøjede pyramide i Dahshur. Foto: Shutterstock.
Myon-tomografien skal blandt andet afsløre, hvordan den 4600 år gamle bøjede pyramide i sin tid blev bygget af den egyptiske farao, Snofru.