EditorfromMars/Wikimedia
tutankhamon grav

Sagnomspundet egyptisk grav måske fundet

Skjulte hieroglyffer og en uidentificeret mumie fundet i Kongernes Dal i Egypten peger mod længe ventet gravfund 𓂀

Den britiske egyptolog Nicolas Reeves har fundet skjulte hieroglyffer, som kan betyde, at dronning Nefertiti ligger begravet bag en falsk væg ved siden af farao Tutankhamons grav.

Opdagelsen kommer samtidig med, at vi nærmer os 100-året for opdagelsen af Tutankhamons grav, der blev fundet den 4. november 1922.

Allerede i 1912 blev Nefertitis buste fundet ved Tell el-Amarna, og siden fundet af Tutankhamons grav har egyptologer ment, at hendes grav måtte befinde sig i nærheden.

Nefertiti buste
© Philip Pikart/Wikimedia

I 2015 kunne billeder i høj opløsning afsløre antydninger af skjulte døre i Tutankhamons grav.

Nicolas Reeves kunne bevise, at der i graven var linjer under de pudsede overflader på de malede vægge, hvilket tydede på skjulte døråbninger.

I 2020 afslørede scanninger fra en jordgennemtrængende radar i den kendte faraos grav et hemmeligt korridorlignende rum få meter fra Tutankhamons gravkammer.

Og nu har Nicolas Reeves fundet hieroglyffer, som yderligere bekræfter denne teori.

En 3D-illustration af Tutankhamons grav med de to hemmelige rum, hvor Nefertiti kan gemme sig.

© Shutterstock

Skjulte hieroglyffer viser vej

I Tutankhamons grav er der såkaldte kartoucher, som er en oval streg med en linje i bunden, der omkredser en kongelig persons navn. Disse kartoucher viser Ay, Tutankhamons efterfølger, der begraver den unge farao.

kartouche tutankhamon

Kartouche med hieroglyffer for Tutankhamons navn med tilføjelsen: "Tutankhamon, hersker over On af Øvre Egypten [et navn for Theben]," og hans tronenavn, "Nebkheperura".

© Mark Miller/Wikimedia

Reeves har gennem intense undersøgelser opdaget, at de nuværende kartoucher er malet over ældre kartoucher, der viser Tutankhamon, som begraver den tidligere regent – Nefertiti.

"Jeg kan nu vise, at under kartoucherne af Ay er kartoucher af Tutankhamon selv, hvilket beviser, at den scene oprindeligt viste, at Tutankhamon begravede sin forgænger, Nefertiti. Den slags udsmykning vil du ikke finde i Tutankhamons grav," forklarer Reeves til The Guardian.

Reeves mener, at da Tutankhamon døde i en alder af kun 19 år, måtte præsterne i al hast bruge en allerede klargjort grav, hvorfor Nefertitis gravmæle blev brugt, mens Nefertiti blev skubbet længere ind bagved.

Nu afventer han analyser af termiske billeddannelser af de skjulte rum samt analyser af skimmelsvamp.

Endnu en dronning fundet

Det kan dog vise sig, at Reeves finder en tom grav, for et andet forskerhold har gjort en uafhængig opdagelse.

De mener at have fundet både Nefertitis og Ankhesenamuns – kone til Tutankhamon – mumier som led i en større opdagelse af en række mumier i en anden grav.

tutankhamon ankhesenamun

Tutankhamon modtager blomster af sin kone Ankhesenamun. Dette billede er på låget af en æske fundet i Tutankhamons grav.

© Tiger cub/Wikimedia

Nu afventer forskerne analyser af de to mumiers DNA samt CT-scanninger af de to dronningers ansigtstræk, som forventes offentliggjort senere i oktober i år.

grave kongernes dal

Billede over grave ved Kongernes Dal. KV62 indeholder Tutankhamons grav, mens KV35 måske har Nefertitis og/eller Ankhenamuns mumier.

© Kingtut/Wikimedia
Alabaster-relief akhenaton nefertiti meritaten

Relief i alabast der forestiller Akhenaten (til højre – mangler hoved), Nefertiti (i midten) og deres datter Meritaten (til venstre). Tidlige Aten-kartoucher på kongens arm og bryst.

© Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg)/Wikimedia

Akhenton, Nefertiti og Tutankhamon

Farao Akhenaton regerede i Egypten fra ca. 1353-1334 f.v.t.

Før farao Akhenaton eksisterede der flere guder i det antikke Egypten, der særligt centrerede sig om guden Amun.

Efter Akhenaton kom til magten, forbød han til stor frustration for ypperstepræsterne at tilbede flere guder og udråbte sig selv til inkarnationen af en enkelt guddom: Aten.

Dronning Nefertiti var gift med Akhenaton og regerede alene efter hans død.

Eftertidens faraoer og ypperstepræster har i vrede ødelagt alle skriftlige optegnelser af Akhenaton og Nefertiti, der kun omtales som ’fjenden’. Derfor har deres gravsteder også været svære at finde.

Tutankhamon var søn af Akhenaton, og Nefertiti har været hans mor eller stedmor.

Efter Nefertitis død genindførte Tutankhamon flerguderiet.