Ved vi, hvordan egypterne lavede en mumie?

Kender man den nøjagtige proces, som egypterne brugte for at lave en mumie? Passer det, at hjernen blev trukket ud gennem næsen?

mumie, egyptisk, sarkofag

Vi ved med nogen nøjagtighed, hvordan de gamle egyptere foretog mumificeringer. Den bedste beskrivelse er lavet af den græske historiker Herodot, der overværede en balsamering omkring år 450 f.Kr. Sammen med nyere undersøgelser af mumier giver den forskerne et godt billede af, hvordan egypterne forberedte deres døde til den videre rejse.

Forsøgt at lave en mumificering i praksis

To amerikanske forskere, anatomen Ronn Wade og egyptologen Bob Brier, afprøvede for nylig denne viden i praksis. På liget af en ældre mand, der havde skænket sin krop til formålet, lavede de en fuldkommen rekonstruktion af en mumificering. Processen består kort fortalt af udtagelse af hjernen, udtagelse af organer, balsamering samt svøbning af liget i lærred.

Wade og Brier kopierede de gamle egyptiske redskaber til mindste detalje og skaffede endog natron og palmevin fra Egypten. Egypterne trak faktisk hjernen ud gennem næsen, og det viste sig at være den sværeste del af processen for de to forskere. For at få hjernen ud måtte de hakke den i stykker med en krog gennem næsen, så den flød ud ad næseborene. Derefter fjernede de alle organer undtagen hjertet igennem et 8-9 cm langt snit i maven og vaskede liget med palmevin.

Selve balsameringen bestod i at udtørre liget med mineralet natron for at forhindre kroppens naturlige forfald. Forskerne placerede både poser med natron inde i liget og dækkede det desuden med natron udenpå, hvorefter de lod det ligge i 35 dage. På det tidspunkt havde mineralet suget så meget væske, at ligets vægt var mere end halveret. De to forskere lod nu liget ligge yderligere nogle måneder, og til sidst bandt de det ind i kilometervis af lærredsstrimler. Efter oldegyptisk tradition var liget nu klar til at rejse videre mod genfødsel.