Selvom hun har 2.100 år på bagen, ser mumien ved navn Lady Dai stadig meget livagtig ud.
Faktisk er den kinesiske adelkvindes lig så velbevaret, at det meste af kroppens bløde væv stadig er intakt. Det plejer ellers at være rådnet væk på de fleste mumier, der har ligget lige så længe i jorden som Lady Dai.
Besøgende på Hunan Provinsens Museum i Kina valfarter til, fordi folkelig overtro vil vide, at den ungdommeligt udseende 2.100-årige gemmer på en hemmelighed til at holde sig ung.
Adskillige lag af lak og silke bevarer adelskvinden
Der er flere bud på, hvordan Lady Dai har holdt sig så godt over mere end to årtusinder.
Den kinesiske kvinde, der levede og døde under Han-dynastiet (fra 206 f.Kr. til omkring år 9 e.Kr.), lå indkapslet i hele fire lakerede kister. Den yderste kiste var rigt udsmykket med et silkemaleri.
Derudover var adelskvindens krop pakket ind i intet mindre end 18 lag silke.
Kisten var også fyldt med en mystisk klar væske, der blev sort i mødet med ilt. Nogle forskere mener, det er en særlig kinesisk urte-mikstur til at holde forrådnelsen for døren, mens andre mistænker, at det bare var kropsvæske fra Lady Dai.
Lufttæt kiste holder forrådnelse i skak
Silken og kisterne har udgjort et stærkt vagtværn mod mikroorganismerne, som udskiller enzymer, der får den døde krops molekyler til at splittes - og dermed kroppen til at forrådne.
Kisterne har været lufttætte på grund af lakkens forsegling, ligesom der har været meget lidt varme og fugt i Lady Dais omfangsrige indpakning.
Mikroorganismerne har haft ekstremt dårlige levevilkår, og det har holdt forrådnelsen i skak.

Lady Dais mumie er så velbevaret, at meget af kroppens bløde væv stadig er intakt. Der er endda stadig størknet blod i årerne på adelskvinden, der døde for mere end 2.000 år siden.
Familiegravsted dukkede op under byggeplads
Lady Dai, der var adelstitlen for kvinden ved navn Xin Zhui, blev fundet under udgravninger på en byggeplads tilbage i 1960'erne.
I løbet af det næste årti gravede arkæologer en overdådig familiegravplads frem tæt ved byen Changsha i Hunan-provinsen.
Her lå Lady Dai og hendes mand begravet, og et tredje gravsted tilhørte en yngre mand, som formentlig har været en søn eller svoger.
Gravkamrene indeholdte også tusindvis af artefakter fra Han-dynastiet, blandt andet silke-dokumenter og lak-forseglede beholdere med gamle urte-mediciner.
Velbevaret lig sladrer om både liv og død
Første gang Lady Dai blev undersøgt, var hendes organer endnu intakte, leddene var bøjelige, og hun havde tydelige ansigtstræk og endda øjenbryn og næsehår.
Hun havde stadig størknet blod i årerne, og den hår-tynde lunge-nerve var også bevaret. Det har fået forskere til at sige, den 2.100-år gamle mumie næsten ligner en nyligt afdød på obduktionsbordet.
I en undersøgelse fra 1996 fandt forskere også ud af, hvad der højst sandsynligt slog adelskvinden ihjel.
De opdagede nemlig 138 ikke-fordøjede melon-kerner i Lady Dais spiserør og mave, og det betyder, hun har indtaget melonen højst en time, før hun døde.
De fandt også blodpropper i hendes årer, galdesten og tegn på sukkersyge, overvægt og forhøjet kolesterol og blodtryk.
Obduktionen lyder derfor på, at adelskvinden døde som 50-årig af et hjerteanfald efter et overdådigt liv med masser af fed mad.