Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Temple Indiana Jones
Fortiden - Historie

Havde templer og pyramider indbyggede fælder?

I eventyrfilm er gamle templer og gravkamre ofte udstyret med drabelige fælder, der skal forhindre ubudne gæster i at få adgang. Brugte man også fælder i virkeligheden?

Fælder er ren fantasi

De fælder, som optræder i eventyrfilm som fx Indiana Jones, er effektfulde, men ren fantasi.

Forskerne kender hverken til templer eller gravkamre med indbyggede fælder som fx snubletråde, faldlemme og giftpile. Inspirationen til filmene kan dog være hentet fra de egyptiske pyramider.

Faldsten forseglede gravkamre i egyptiske pyramider

Egypterne blokerede indgangen fra skakten til de kongelige gravkamre med en eller flere faldsten, der skulle forhindre gravrøvere i at bryde ind. Faldstenene var ikke beregnet til at dumpe ned i hovedet på folk og slå dem ihjel. De var derimod konstrueret til at falde på plads og forsegle gravkammeret, når begravelsen havde fundet sted.

Gravrøverne fandt alligevel vej

Faldstenene var typisk hugget ud af hårde stenarter som granit, men selvom stenene forseglede gravkammeret, fandt gravrøverne i adskillige tilfælde alligevel vej ind til sarkofagen og gravgaverne: De hakkede eller borede blot hul i muren af blød kalksten ved siden af faldstenen og skaffede sig på den måde adgang.

Faldsten blokerede gravkammeret i Cheopspyramiden

Cheopspyramiden var forsynet med tre faldsten af granit, som blokerede adgangen fra forkammeret til gravkammeret. Stenene blev efter begravelsen sænket på plads ved hjælp af reb og trisser.

I andre pyramider var konstruktionen mere simpel – her hvilede faldstenen på et stillads af træ, og når stilladset blev fjernet, faldt stenen på plads og spærrede indgangen.

Læs også:

Myter

Hvad er sandheden om krystalkranierne?

0 minutter
Kukulkan top
Folkeslag

Eksperter gør stort fund i pyramide

0 minutter
sten saks papir
Psykologi

Sådan vinder du altid i sten, saks, papir

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul