Hvem byggede Den Kinesiske Mur?

Hvem byggede Den Kinesiske Mur?

Den Kinesiske Mur er omkring 6000 kilometer lang. Hvem byggede den, og er det rigtigt, at den kan ses fra Månen?

28. oktober 2015

Den Kinesiske Mur strækker sig over store dele af Nordkina. Forskellige kilder angiver forskellige tal, alt efter hvilke dele der regnes med, men muren er omkring 6000 kilometer lang.

Den nuværende mur er bygget under det, der kaldes det sene Mingdynasti, som var ved magten fra 1368 til 1644. Inden da lå der noget nordligere en række mindre forsvarsværker, hvoraf de ældste blev påbegyndt for cirka 2300 år siden.

Den Kinesiske Mur var et forsvarsværk

Muren er opført som et forsvarsværk mod rytterfolk fra de nordlige stepper, og den løber som et bånd gennem forskelligartede landskaber. Fra muren holdt vagtposter øje med eventuelle fjender, og opdagede de en mulig trussel, kunne de tilkalde forstærkning ved hjælp af røgsignaler.

Muren, der er bygget af sten, klippestykker og stampet jord, er op til 16 meter høj. Den er typisk fem-seks meter bred foroven og noget bredere forneden. Trods sin imponerende størrelse kan den ifølge Neil Armstrong og de øvrige amerikanske astronauter ikke ses fra Månen.

Den Kinesiske Mur forsvinder

Naturens kræfter, turisters hærgen og befolkningens tyveri af murens sten har efterladt ca. en tredjedel af muren i elendig forfatning. Læs artiklen om, at Den Kinesiske Mur er i fare for at forsvinde.

Du kan også læse artiklen om 10 sejlivede myter, der alle kan aflives med fakta - heriblandt myten om, at muren kan ses fra rummet:

Underholdende og lærerig læsning for hele familien

Få 3 nr. af Illustreret Videnskab til 79,00. Klik her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.