Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fortiden - Historie

Hvorfor holdt romerne folketællinger?

I juleevangeliet står der, at den romerske kejser Augustus ville holde folketælling i hele verden. Er der beviser på den slags folketællinger, og hvad var formålet?

Lukasevangeliets 2. kapitel, også kaldet juleevangeliet, begynder med ordene: “Og det skete i de dage, at der udgik en befaling fra kejser Augustus om at holde folketælling i hele verden. Det var den første folketælling, mens Kvirinius var statholder i Syrien”. Der havde i hundreder af år fundet romerske folketællinger sted, men det var kun romerske borgere, der blev registreret, så de kunne betale skat og blive soldater. På Kvirinius’ tid fandt der en folketælling sted, der også omfattede jøderne. Men optællingen fandt kun sted i Judæa, altså den sydlige del af landet omkring Jerusalem og Betlehem. Denne registrering fandt sted i år 6 e.Kr. og gjaldt kun skatteopkrævning, for jøderne var fritaget for romersk militærtjeneste. På det tidspunkt var Jesus 10-12 år gammel, for man regner med, at han er født år 4 eller 6 f.Kr. Historien om Jesu fødsel i Lukasevangeliet passer derfor ikke med Kvirinius’ folketælling. Der var ingen folketælling i Galilæa, hvor Josef og Maria kom fra. Og der er intet som helst belæg for, at nogen skulle rejse tilbage til den by, de stammede fra – Betlehem for Josefs vedkommende. Romerne var kun interesserede i at vide, hvor skatteydere befandt sig, og hvor meget de var i stand til at betale.

Læs også:

Myter

Josef og Maria skippede Betlehem

1 minut
Jesus grav TOP
Religion

Jesu grav forbløffer forskerne

3 minutter
Myter

Hvorfor fejrer vi jul d. 24. december?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul