Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fortiden - Historie

Hvornår var den værste inflation?

Ved man, hvornår den værste inflation i verdenshistorien har været?

I 1922-1923 blev Tyskland ramt af såkaldt hyperinflation, der menes at være den værste nogen sinde. I desperation over de store krigsskadeserstatninger, Tyskland skulle betale, lod politikerne seddelpressen køre døgnet rundt. Da det var værst, fik folk løn flere gange om dagen, så de kunne nå at handle, inden varerne var blevet dyrere om aftenen. Til sidst lykkedes det at bremse den katastrofale inflation, da der blev gennemført en valutareform, indført en anden møntenhed og indgået en ny aftale om krigsskadeserstatninger. En løbsk inflation er kritisk for et land. Kreditorer, der har penge til gode, taber enorme summer, og når folk holder op med at sætte penge i banken og købe obligationer, er hele pengesystemet i alvorlig fare for at bryde sammen. Pudsigt nok er omvendt inflation – deflation – heller ikke godt. Når det bedre kan betale sig at købe i morgen end i dag, stopper købelysten, og økonomien går i stå. Så kunsten er at finde balancen.

Læs også:

Historie

Zar-familien: Ingen slap levende fra massakren

8 minutter
Historie

Slog Hitler personligt nogen mennesker ihjel?

0 minutter
Videnskabshistorie

ARKIVET: Romerrigets læger skar ind til benet

14 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul