Witch bottle

Flaske med negle og urin holdt hekse væk

På en byggeplads i London er der for første gang fundet en hekseflaske, hvor indholdet er intakt.

16. november 2009

Tag en håndfuld søm, et hjerteformet stykke læder, en hårlok, otte bøjede messingnåle, lidt navlefnuller og ti afklippede negle, og put det hele i en flaske. Tilsæt urin, forsegl flasken, og begrav den foran hoveddøren.

Sådan lød en opskrift, der skulle skræmme hekse væk i 1600-tallets England. Heksehysteriet var dengang på sit højeste, og frygten for sort magi gennemsyrede samfundet. Ved at lave en hekseflaske troede folk, de kunne beskytte sig mod det onde, og gennem tiden er der fundet over 200 tomme hekseflasker i Storbritannien.

300 år gammel urin

På en byggeplads i London har man nu for første gang fundet en hekseflaske med intakt indhold. Kemiske analyser foretaget på Loughborough University afslørede, at den glaserede stentøjsflaske indeholdt cirka 300 år gammelt urin. Man kunne også se, at de afklippede fingernegle var velplejede, så formentlig stammer de fra en højtstående person, der ikke havde et fysisk arbejde. Endelig var læderhjertet gennemboret af et søm.

Hekseflaskerne skulle ikke alene afværge det onde, men også sende forbandelserne tilbage til heksen. Troen på hekse florerede helt op i begyndelsen af 1900-tallet.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.