MIDWAY: Filmen om slaget, der ændrede verdenshistorien

2. Verdenskrig. Et halvt år efter Pearl Harbor. USA's flåde er svækket, og Japan vinder mere og mere magt og kontrol i Stillehavet. Men så sker der noget, der får en altafgørende betydning for historiens udvikling.

Glem historien om Pearl Harbor for et øjeblik. Nok var det en tragisk begivenhed for de amerikanske tropper og de vestlige allierede, men angrebet havde langt fra lige så afgørende en betydning for historien som det, der skete godt et halvt år senere; nemlig Slaget om Midway.

Krigen i kontekst

Året er 1942. 2. Verdenskrig raser over kloden, og det japanske kejserdømme – Nazi Tysklands tætte allierede - er godt i gang med at udvide sit territorie i en mission om magt og råstoffer. En mission, de ikke har i sinde at lægge på hylden.
Allerede nu har Japan besejret flere vestlige kolonimagter i Asien og har efterhånden etableret et helt imperium, der blandt andet omfatter dele af Kina og Mongoliet, Taiwan, Korea, samt det meste af Sydøst Asien og en hel del af de mindre – men meget strategisk placerede – Stillehavsøer. Det er i høj grad gået ud over de vestlige allierede, der er blevet slået tilbage fra deres positioner, og som nu befinder sig i en vanskelig situation. Særligt USA lider ekstremt under Japans offensiv, og overraskelsesangrebet på Pearl Harbor et halvt år forinden havde nært sat deres flåde helt ud af funktion. Alt ser sort ud. Men så sker der noget, der skulle vise sig at vende historien på hovedet.

Slaget om Midway

Godt et halvt år efter angrebet på Pearl Harbor står USA’s flåde stadig stærkt svækket, og de har umiddelbart langt fra de ressourcer, der skal til for at besejre den frembrusende krigsmagt, Japan. Men så sker er noget. Amerikanske efterretningsfolk og kodebrydere opsnapper japanske radiosignaler og finder ud af, at kejserdømmet planlægger endnu en offensiv. Denne gang er målet det amerikanske territorie på øen Midway, og trods de hårde odds beslutter den taktiske kommando at gøre sine mænd klar til kamp.
D. 4. juni 1942 nærmer 8 japanske hangarskibe sig, hvad de tror er en fuldstændig uforberedt amerikansk hær. De har ingen anelse om, at deres planer for længst er blevet afsløret, og at deres intentionelle overraskelsesangreb nu resulterer i, at de selv er på vej ind i et bagholdsangreb. Et flere dage langt og blodigt slagt er nu begyndt.

Et vendepunkt i Stillehavskrigen

Slaget om Midway koster begge parter dyrt. 40 af USA's 47 torpedofly bliver skudt ned, og Japan mister blandt andet 4 ud af deres 8 hangarskibe. Det ender dog med en overlegen sejr til de amerikanske tropper, og det viser sig at vende hele Stillehavskrigen på hovedet. Hvor Japans storhed så lovende ud blot få dage forinden, er de nu selv i en voldsom knibe. USA begynder at hoppe fra ø til ø, og Japan, der før var en fremhærskende magt i området, bliver med tiden langsomt skubbet tilbage. De mister deres belejrede territorier ét efter ét og må til sidst også trække deres tropper ud af Kina.
Havde det ikke været for den amerikanske flådes store heltemod d. 4. juni 42, havde verdenshistorien med garanti set helt anderledes ud, og vesten havde sandsynligvis ikke været, som vi kender den i dag.

Hæsblæsende film går helt tæt på begivenhederne

Få endnu mere indsigt i de tanker, følelser og beslutninger, der opstår og træffes før og under de skæbnesvangre dage, når filmen MIDWAY får præmiere i landets biografer d. 7. november 2019. Filmen, der er baseret på virkelige begivenheder og menneskelige fortællinger, lader dig komme tæt ind på livet af både ledere og soldater på begge sider, og giver et spændende indblik i slaget, der ændrede verdenshistorien. Bliv klogere på, hvordan en underlegen flåde kan besejre en aggressiv og frembrusende krigsmagt, og lade dig rive med i en gribende fortælling om håb, mod og kammeratskab.
Instruktøren er den talentfulde Roland Emmerich, der blandt andet står bag de succesrige film Independence Day, The Day After Tomorrow og White House Down. I rollerne får du Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson m.fl., der alle gør en fantastisk præstation.