Nyt studie: Dårlig sædkvalitet var også et problem i middelalderen
Mænd blev både diagnosticeret og behandlet for frugtbarhedsproblemer i middelalderen. Det viser et nyt studie, der dermed modbeviser tidligere antagelser om, at det kun var middelalderens kvinder, der blev betragtet som ufrugtbare.

Middelalderens medicinske afhandlinger anbefalede blandt andet katteurt og tørrede svinetestikler til at hjælpe på fertiliteten.
Få manden og kvinden til at urinere i en gryde med klid og efterlad gryderne i ni til ti dage. Hvis der kommer orm i den ene gryde, så er det ham eller hende, der er ufrugtbar.
Sådan lyder opskriften på en fertilitetstest fra 1200-tallet. Den stammer fra det populære kvinde-medicinske opslagsværk Trotula, der blev oversat fra latin til engelsk og fransk.
Værket er genstand for en ny undersøgelse fra University of Exeter.
Den konkluderer, at udbredte værker som Trotula'en allerede i 1200-tallet anerkendte muligheden for mandlige frugtbarhedsproblemer.
Undersøgelse modbeviser tidligere antagelse
”Selvom medicinske tekster plejede at ofre mest plads på kvindelig infertilitet, så blev mandlig infertilitet ikke desto mindre ofte diskuteret som årsagen til barnløshed,” siger forskeren bag den engelske undersøgelse, dr. Catherine Rider.
Dermed modbeviser undersøgelsen den ellers udbredte antagelse om, at det kun var middelalderens kvinder, der blev betragtet som ufrugtbare - med mindre manden havde åbenlyse rejsningsproblemer.
Ufrugtbarhed hos kvinden var en af de eneste legitime grunde til at annullere et ægteskab.
Tørrede svinetestikler skulle hjælpe på fertiliteten
Undersøgelsen hæfter sig desuden ved, at middelalderen er fuld af obskure fertilitetsbehandlinger.
For eksempel lyder en opskrift fra 1400-tallet:
“Tag testiklerne fra et svin, tør, knus og drik dem sammen med vin i tre dage”.
Vi anbefaler dog et besøg hos egen læge, inden man giver sig i kast med den alternative behandling.