menneskeforsøg top

3 af videnskabens mest vanvittige menneskeforsøg

Helt frem til 1970’erne udførte anerkendte amerikanske læger livsfarlige og kyniske forsøg på mennesker. Handicappede, straffefanger og sorte var de foretrukne ofre.

2. september 2016 af Else Christensen & Jesper Bindslev

1. Handicappede blev smittet med virus

Læger sprøjtede farlig virus ind i handicappede børn. Foto: LIFE Coll./Getty Images

På institutionen Willowsbrook State School for handicappede børn i staten New York blev omkring 60 børn bevidst smittet med hepatitis A.

Den smitsomme virus, der giver gulsot, mavesmerter, træthed og appetitløshed, blev sprøjtet direkte ind i årerne på børnene af lægen Saul Krugman og hans kolleger ved New York University fra 1955 og frem til 1970’erne.

Forældrene gav tilladelse til forsøget, fordi lægerne bildte dem ind, at de studerede en ny metode, der kunne gøre børnene immune over for hepatitis resten af livet.

2. Fanger fik smurt miljøgift på huden

Edward Anthony var en af de fanger, der deltog i et farligt menneskeforsøg mod at få penge til cigaretter. Foto: Rusty Kennedy/AP/Polfoto.

Hudlægen Albert Kligman udsatte i årene 1956-1966 i alt 75 fanger i fængslet Holmesburg Prison i Philadelphia for den farlige miljøgift dioxin.

Dioxin har en lang række skadelige virkninger på kroppen. Stoffet kan blandt andet være kræftfremkaldende, give hormonforstyrrelser og påvirke evnen til at få børn.

En af fangerne, Edward ”Yusef” Anthony, har senere fortalt om, hvordan lægen skrællede et tyndt lag hud af hans ryg og dækkede den med ukendte stoffer: “Jeg sagde “Åh Gud, min ryg brænder. Tag det af”.”

I de følgende uger var Anthony plaget af smerter og intens kløen. Han var gået med til dette menneskeforsøg mod at få penge til cigaretter.

3. Sorte blev snydt til farligt menneskeforsøg

Sorte deltog i et syfilisforsøg uden at blive informeret om det. Foto: Scanpix.

600 fattige og dårligt uddannede sorte mænd i den amerikanske stat Alabama indgik uden at vide det i et årelang syfilisforsøg, der begyndte i 1932.

399 af mændene var på forhånd smittet med syfilis, mens resten fungerede som kontrolgruppe. De smittede blev aldrig oplyst om, at de havde syfilis, men fik blot at vide, at de led af “dårligt blod”.

Da penicillin fra slutningen af 1940’erne blev standardkuren mod syfilis, fik deltagerne ikke tilbudt den nye behandling. Forsøget blev først stoppet i 1972, efter at pressen havde oprullet sagen.

Anklagede kolleger for kyniske menneskeforsøg

I 1966 skrev den amerikanske læge Henry K. Beecher en artikel i et anerkendt lægetidsskrift, hvor han anklagede sine kolleger for at misbruge patienterne til farlige menneskeforsøg. Læs om de uhyrligheder, Beecher afslørede, i vores artikel:

Regler for forsøg

Forsøg på mennesker er i dag underlagt strenge regler, der beskytter deltagerne.

Informeret samtykke Alle skal i et letforståeligt sprog informeres om risikoen ved forsøget og muligheden for at vælge anden behandling.

Svage samfundsgrupper Fattige og andre udsatte grupper må ikke udgøre en større andel af forsøgspersonerne end andre samfundsgrupper.

Absolut frivillighed Deltagelse skal være helt frivillig, og ingen må presses eller lokkes med løfter om betaling.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.