Map north up

Har nord altid vendt opad på et kort?

Der var engang, da kort blev tegnet med øst øverst.

9. september 2009

Man skulle da tro, at øst har været et vigtigere pejlepunkt for de rejsende i tidligere tider?

Nord kom øverst på land- og verdenskort i løbet af 1400-tallet. Et af de tidligste kort med nord opad kaldes Imago Mundi (verdensbillede) og findes i en bog fra 1483. Det var på den tid ellers mest almindeligt at have øst øverst.

Mange af de første kort er ikke egentlige landkort men forestiller en symbolsk, bibelsk verden. Jerusalem og Paradis ligger mod øst, og derfor tegnes de øverst. Et af de ældste ikke-religiøse kort fra 600-700-tallet har også øst øverst. Ordet “orientering” stammer derfra: “Oriens” betyder nemlig den “opgående Sol” eller øst.

Efterhånden som verden blev mere og mere udforsket, begyndte man at tegne kort specielt til søfarere. Det var især folk fra den nordlige halvkugle, der tog på opdagelsesrejser, og måske er det derfor, nord rykkede op til kortets top.

I 1550 blev den magnetiske nordpol bestemt, og i 1569 udgav den flamske geograf Gerardus Mercator et verdenskort, hvor nordpolen var med. Herefter bredte trenden sig, og de fleste kort fik nord øverst. I en verden med øget samfærdsel blev det lettere at forstå hinanden, når man tegnede verden på samme måde.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.