Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

First book
Fortiden - Videnskabshistorie

Hvornår blev de første bøger skrevet?

Bogen har i tidens løb haft mange fysiske former. Men først omkring 400-tallet e.Kr. dukkede bogen op i den fysiske form, vi kender i dag.

Bogen har i tidens løb haft mange fysiske former. Allerede omkring 3000 f.Kr. skrev sumererne og assyrerne således med kileskrift på lertavler, og cirka samtidigt skrev egypterne med hieroglyffer på sammenbankede strimler fra papyrusplanten. Først omkring 400-tallet e.Kr. dukkede bogen op i den fysiske form, vi kender i dag – altså som sammenføjede sider omsluttet af et bogbind.

Verdens ældste bog er dog af langt ældre dato og blev fremstillet af norditalienske etruskere i 600 f.Kr. Denne bog er af 24 karat guld, og de seks illustrerede guldsider er hæftet sammen med guldringe. Verdens ældste trykte og daterede bog stammer fra Kina og blev udgivet 11. maj 868 e.Kr. Bogen er en såkaldt blokbog, der side for side er trykt med udskårne og indfarvede træblokke.

Gutenberg Bible

Teknikken kendes fra Korea allerede i midten af 700-tallet, men disse værker er uden udgivelsesår. Frem til midten af 1400-tallet blev bøger lavet ved håndkraft, så da tyskeren Johann Gutenberg i 1454 udgav den 42-linjede Bibel, var det et epokegørende gennembrud for bogen.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul