Wikimedia/Edwin S. Porter/Jacob B. Smith/Edison Manufacturing Company

Opfinderen Edison henretter elefant med vekselstrøm

TOVLIGT TILBAGEBLIK: Thomas Edison viste i går, hvor farlig vekselstrøm er, da han brugte det til at henrette den tre tons tunge elefant Topsy.

Det kunne have stået i avisen, NEW YORK, 1903:

Foran et publikum på 1500 blev den dødsdømte hunelefant Topsy i går dræbt med elektricitet.

På et tegn fra opfinderen Thomas Edison blev der sendt vekselstrøm med en spænding på 6600 volt gennem Topsy, som faldt om med et brag i en sky af røg.

Edisons filmhold forevigede begivenheden.

Advarsel: Stærke billeder!

Toby blev henrettet med strøm i den ufærdige forlystelsespark Luna Park på Coney Island den 4. januar 1903.

Elefanten har i de seneste tre år dræbt tre dyrepassere, heraf én, der beruset forsøgte at fodre den med en glødende cigaret. På grund af drabene følte zoo-ejeren på Coney Island i New York sig ikke længere tryg ved det store dyr, og han besluttede, at Topsy skulle dø.

Så snart denne nyhed nåede Edison, også kendt som Troldmanden fra Menlo Park, foreslog opfinderen en henrettelse med vekselstrøm.

Edison vil bevise faren ved vekselstrøm

Siden det første vekselstrømsanlæg blev installeret i USA i 1886, har Edisons jævnstrøm været ved at blive udkonkurreret af vekselstrøm, der gør det muligt at overføre elektrisk energi over lange afstande.

Edison har længe kaldt vekselstrøm for dødsensfarlig og har påvist det ved at tage livet af både hunde, katte, køer og heste.

Med Topsy fik han sit allerstørste bevis.