Pythagoras stjal sin berømte formel
Pythagoras’ læresætning er langt mere end blot bogstaver og tal. Bag formlen gemmer der sig en hemmelighedsfuld kultleder, som både stjal og myrdede i matematikkens navn.

I oldtidens Grækenland var Pythagoras en feteret kultleder med et iltert temperament.
Selvom Pythagoras i dag er et af de kendteste navne fra oldtidens Grækenland, så er eksperter kun sikre på få kendsgerninger om manden bag navnet: Han levede i 500-årene f.Kr., han var leder af en talkult, og han har lagt navn til en formel (A2 + B2 = C2), som gør det muligt at bestemme længden af en retvinklet trekants sider – og som han formentlig slet ikke er ophavsmand til.
Intet af det, Pythagoras selv måtte have nedskrevet, er bevaret, så vi kender ham udelukkende fra andres omtaler, og de tegner et gådefuldt billede.
Nogenlunde sikkert er det, at han blev født på den græske ø Samos. Herfra rejste han ud i verden og studerede efter alt at dømme i Egypten, Mesopotamien (i det nuværende Irak) og Levanten.
I midten af 500-tallet f.Kr. slog han sig ned i Kroton i Syditalien, og her blev han leder af en kult, hvor disciplene anså ham for at være halvgud.