Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tiden er den fjerde dimension
Tema

Tankespin

Nogle spørgsmål er så store, at de har drillet videnskaben i århundreder. Uanset om forskerne nogensinde finder svar på dem, driver jagten på svaret os fremad mod nye erkendelser.

Hjernen

Du er kun en illusion

Du oplever dig selv som et jeg, der handler frit i verden. Men hvor i hjernen sidder selvet? Mennesker med hjerneskader har afsløret, at vores jeg slet ikke er så entydigt og uafhængigt, som vi tror. Ubevidste kræfter påvirker alle vores valg, og nogle forskere sætter nu spørgsmålstegn ved, om vi har en fri vilje.

29 minutter
Du er kun en illusion
Aldring

Drømmen om udødelighed lever endnu

Forestillingen om ungdommens kilde og det evige liv er lige så gammel som mennesket selv. Alligevel er det først i løbet af de seneste 50 år, at videnskaben er kommet på sporet af, hvorfor vi ældes, og hvad vi kan gøre ved det. En mirakelkur mod alderdom har forskerne endnu ikke fundet, men de er efterhånden ret sikre på, hvor de skal lede efter den.

28 minutter
Drømmen om udødelighed lever endnu
Tiden er den fjerde dimension
Relativitetsteorien

Nu vil fysikere genstarte tiden

“Den berømte fysiker Roger Penrose argumenterer for, at ‘et stort gammelt univers’ faktisk er det samme som ‘et nyt ungt univers’, og at universet derfor vil nulstille tiden og genføde sig selv i et nyt big bang. Hvis han har ret, er vores univers bare ét i rækken af måske uendeligt mange, som efterfølger hinanden som perler på en snor.” 🤯🤯🤯

30 minutter
Nu vil fysikere genstarte tiden
Naturlove

Fysikerne er på jagt efter det rene ingenting

Jagten på det absolutte tomrum, hvor intet stof findes, og ingen energi eller kræfter hersker, har stået på gennem tre årtusinder. Undervejs har filosoffer og fysikere forsøgt at frembringe det totale vakuum både i praksis og i teorien – men det virker, som om naturen modarbejder dem. Bedst som det ser ud til, at tomrummet endelig viser sig for forskerne, fyldes det igen op af nye opdagelser og erkendelser.

28 minutter
Fysikerne er på jagt efter det rene ingenting
Fysik fænomener

Findes uendelighed i den virkelige verden?

I årtusinder har tænkere kæmpet med ideen om uendelighed. Som en drilsk slange snor den sig ind overalt i matematikken, men hver gang den stikker hovedet frem i fysikken, opstår der uløselige paradokser. Først for hundrede år siden lærte matematikerne at regne med uendelige mængder, men ét centralt spørgsmål står tilbage: Findes uendeligheden kun i tallenes teoretiske verden, eller er den en del af virkeligheden?

31 minutter
Findes uendelighed i den virkelige verden?
NYHEDSBREV

Fordi du er født nysgerrig!

Vi giver dig noget at tænke over – leveret i din indbakke hver dag.

Einstein

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul