Verdens første reagensglasbarn

I 1978 kom et ganske særligt barn til verden. Hun var nemlig det første barn undfanget ved kunstig befrugtning under et mikroskop.

First Test-tube baby

Louise Joy Brown blev født ved kejsersnit i Oldham, England, den 25. juli 1978 som en ganske almindelig pige. Og så alligevel ikke helt almindelig.

Louise Brown var nemlig verdens første reagensglasbarn – undfanget ved kunstig befrugtning under et mikroskop. Bortset fra det var alt normalt, og Louises to lykkelige forældre, Lesley og John, kaldte deres drømmebarn for “et mirakel”.

I dag er IVF-metoden, hvor man blander æg fra kvinden med sæd fra manden i en skål, helt almindelig i de fleste dele af verden. Men i 1978 markerede den lille pige på 2600 gram, at videnskaben for første gang i historien tog fuldstændig kontrol over den menneskelige reproduktion. Det var en skelsættende begivenhed, og pigens fødsel gav håb om en verden uden ufrivillig barnløshed.

Forsøgene gav genlyd i den internationale presse, og kritikerne var oprørte. De kunne inddeles i tre hovedgrupper: dem, der var imod, fordi det var unaturligt, dem, der var bekymrede for kvindens sikkerhed i forbindelse med hormonstimulering til frigivelse af æg, og endelig dem, der pegede på det etisk problematiske ved overskudsembryoner, der betød (og stadig betyder), at man skabte potentielt liv for at destruere det igen. Det sidste førte blandt andet til, at den katolske pave bandlyste IVF-behandling.

Heftig debat i 1970'erne

Især i begyndelsen af 1970’erne var debatten særdeles heftig, og kritikerne kastede sig over professor Robert Edwards fra Cambridge University og gynækologen Patrick Steptoe fra Oldham General Hospital. Til at begynde med mislykkedes de to lægers forsøg da også gang på gang, men i 1976 fik de kontakt med John og Lesley Brown, som uden held havde forsøgt at få børn gennem ni år. Lesleys æggeledere var blokerede, men det viste sig at være muligt at høste hendes æg ved hjælp af Steptoes metode. Brown-parret gik med til at forsøge den eksperimentelle behandling, og resultatet blev datteren Louise.

I flere dage inden fødslen blev sygehuset belejret af mere end 300 mediefolk fra hele verden. Fødeklinikken var stuvende fuld, blandt andet også af observatører fra myndighederne. Alt gik som planlagt, og lidt før midnat ventede alle spændt på én eneste lyd: Optagelserne af Louises livskraftige første babyskrål gik kloden rundt. Hun blev øje-blikkeligt undersøgt, og alt var i orden. Holdet åndede lettet op – selv den mindste lille defekt ville have båret ved til kritikernes bål.

Louise Brown var og er på alle måder en sund og rask pige, som i dag selv er blevet mor til en dreng – på naturlig vis.