Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvor gammelt er hjulet?

Hvornår blev hjulet opfundet? Og hvem var de første, der gjorde brug af det?

Shutterstock

Det tidligste vidnesbyrd om hjulets anvendelse stammer fra nogle 5500 år gamle lertavler fra Mesopotamien, det nuværende Irak. På tavlerne ses blandt andet en drejebænk med et hjul, som blev brugt til fabrikation af lerpotter.

På den baggrund mener nogle forskere, at hjulets oprindelse ikke har noget med transport at gøre, men at det derimod blev opfundet til fabrikation af lervarer og potter. Andre forskere fastholder imidlertid, at hjulet blev skabt for lettere at kunne flytte mennesker og varer.

Den teori understøttes af, at man fra nogle 5200 år gamle billeder mejslet på sten har vidnesbyrd om, at der – ligeledes i Irak – blev lavet stridsvogne med to hjul. De nye stridsvogne var særdeles effektive kampmaskiner, der hurtigt blev kopieret af fjenderne, først og fremmest egypterne.

Hjulet fik enorm betydning i disse kulturer, men ikke et sted som Mellemamerika. Her kendte man også til hjul for 5000 år siden, blandt andet som legetøj til børn. Men de slog aldrig igennem i det område, fordi der på det tidspunkt ikke eksisterede nogen velegnede trækdyr.

Læs også:

Menneskets udvikling Australopithecus
Evolution

Menneskets evolution på 5 minutter: Her er dine forfædre

3 minutter
Historie

FUN FACT: Vidste du egentlig godt, at ...

4 minutter
Dinosaur

Nyt fund afslører: Rovdinosaurer var kannibaler

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul