9. april: Lyt til historien om besættelsen og Hitlers lynkrig

Alt om Historie markerer 80-året for Danmarks besættelse med seks lydbøger om Anden Verdenskrig - fra Hitlers magtovertagelse i 1933 til helvedet på Østfronten i 1943.

Den 9. april for 80 år siden vågnede danskerne op til en regn af flyvesedler, som på en blanding af dansk og norsk fortalte, at landet var besat. På fire timer havde tyskerne taget kontrol over alle vigtige knudepunkter i landet.

Allerede klokken 04.20 gik 800 tyske infanterister fra borde på Langelinje, og godt en halv time senere stod de ved Kastellet, hvor vagterne hurtigt blev overrumplet.

"Hvis bare de havde været vågne, kunne de have drevet os i vandet igen med kæppe. Flere var vi jo ikke. Men de sov. I bogstaveligste forstand," lød det fra en af de tyske soldater.

GENOPLEV BESÆTTELSENS FØRSTE TIMER NU - HELT GRATIS

Anderledes voldsom modstand mødte tyskerne i Norge, især omkring Narvik, hvor over 10.000 norske soldater tog kampen op i fjeldene omkring byen – med støtte fra franske og britiske styrker.

Kampene trak ud med store civile norske tab, og i begyndelsen af juni var tyskerne parate til at opgive Norge.

Men så svigtede de allierede.

Hitlers lynangreb på Holland, Belgien og Frankrig havde med et snuptag fjernet Narvik fra dagsordenen i Krigskabinettet i London.

"Jeg ved ikke, hvordan jeg overlevede og beholdt mit gode rygte, mens stakkels Chamberlain fik skylden," sagde Winston Churchill senere om det mislykkede Narvikfelttog.

Seks historiske lydbøger til dig

Lyt til de dramatiske fortællinger om angrebet på Danmark og Norge i Alt om Histories lydbog 'Blitzkrig'. Seriens seks lydbøger dækker tiåret fra Hitlers magtovertagelse i 1933 til helvedet på Østfronten i 1943.

Lydbøgerne er netop udkommet og ligger på Mofibo, hvor lyttere allerede har givet bøgerne 4,5 ud af 5 mulige stjerner!

Du kan også få gratis adgang til lydbøgerne via Folkebibliotekers onlineportal - eReolen.

Lydbøgerne er udgivet af Bonnier Publication i samarbejde med lydbogsforlaget SAGA Bøgerne og er dygtigt indlæst af Morten Rønnelund, der vandt eReolens årlige pris for Bedste Indlæsning i 2019.

SKYD LYTTE-KRIGEN I GANG NU!