Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kemiske analyser bekræfter brug af giftgas

Millioner af mennesker blev myrdet i tyskernes kz-lejre. Arkæologer kan nu bekræfte, at udryddelser fandt sted.

Shutterstock

Historien lød

Hele verden reagerede med bestyrtelse, da historierne fra de tyske udryddelseslejre kom frem efter befrielsen i 1945. Historikere og lægmænd diskuterer stadig, hvem der vidste hvad, hvornår og hvor meget, men alle er enige om, at det, som foregik, var grusomt.

Millioner blev myrdet i regulære dødsfabrikker. Børn, voksne og gamle blev nøgne stuvet ind i gaskamre, forgiftet og til sidst skaffet af vejen ved kremering i højeffektive ovne.

Auschwitz i Polen kom til at stå som symbolet på udryddelserne. Handlingerne her kender vi fra de overlevende, de tyske soldater, dokumenter og de sovjetiske soldater, der den 27. januar 1945 befriede lejren. Alligevel har nogle efterfølgende betvivlet lejrenes eksistens eller omfanget af de forbrydelser, som fandt sted.

Arkæologerne siger

Arkæologer har afprøvet en del af de påstande, som benægtere har rejst om Auschwitz. Den mest sejlivede – at giften Zyklon B ikke blev brugt i lejren – er undersøgt gennem analyser af vægprøver fra gaskamrene.

Auschwitz seen from above

Benægterne hævder, at blåsyren (det virksomme stof i Zyklon B) ville have afsat blå mærker på væggene. På basis af de kemiske analyser kan dette dog afkræftes. Gassen var højst 30 minutter i kamrene, hvilket ikke er nok til at danne aflejringer. Desuden blev væggene vasket efter hver henrettelse, da de var sølet til af blod, urin og afføring.

Benægtere har også anfægtet, at giftgassen blev hældt ned gennem taget på kamrene – til trods for at flere SS-folk har berettet om proceduren. Arkæologiske undersøgelser bekræfter eksistensen af hullerne. Åbningerne, som er omkranset af armeringsjern i betontaget, stemmer overens med fotos fra 1943 og 1944.

Undersøgelser og dokumentation af Hitlers dødslejre fortsætter. Senest har arkæologer ved hjælp af radar fundet massegrave med tusinder af lig i kz-lejren Treblinka i Polen.

Læs også:

Krig

Hvilken krig var kortest?

0 minutter
Krig

GRATIS LYDBØGER: Hør hele historien om Danmarks besættelse og Hitlers lynkrig

2 minutter
Krig

Hvilket slag var det blodigste?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul