Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Krybdyr herskede i istidens Australien

Kæmpeslanger, komodovaraner og krokodiller herskede fødekæden i istidens Australien. Det viser nyere undersøgelser af fossiler, der er indsamlet de seneste 15 år.

Shutterstock

Under den seneste is­tid var verden domineret af store pattedyr, den såkaldte megafauna – men i Australien var det krybdyrene, som herskede øverst
i fø­de­kæ­den.

Det viser nye undersøgelser af fos­si­ler, der er indsamlet de seneste 15 år.

Forskere fra The University of Queensland i Australien har nøje gennemgået fundene, og de konkluderer, at Australien i istiden gik gennem voldsomme forandringer, som ændrede dyrelivet radikalt.

Kæmpe krybdyr var fødekædens herskere

Indtil for 40.000 år siden var de største rovdyr kæm­pe­slan­ger, landlevende krokodiller med lange ben og komodovaraner på 200 kg.

Men ændringer i klimaet fik efterhånden bugt med de store krybdyr.

Komodovaraner på 200 kg var blandt de store krybdyr, som lå øverst i fødekæden i Australien under istiden. Senere blev de afløst af rovdyr, mennesket bragte med sig.

© SPL

Da de forsvandt, var der kun min­dre rovdyr som den tasmanske pungulv og den tasmanske djævel tilbage.

Det skabte ifølge forskerne en ubalance i økosystemet, som gjorde dyrelivet meget sårbart over for de pattedyr, mennesket senere bragte med sig.

Ulven fordrev flere arter

For omkring 5000 år siden kom dingoen, en hundelignende ulv, med mennesket fra Asien til Australien, og den fordrev hurtigt pung­ul­ven og den tasmanske djævel.

Endnu sværere vilkår fik både de kødædende pungdyr og byttedyrene, da europæerne for et par hundrede år siden indførte katten og ræven.

De intelligente rovpattedyr havde let spil over for de mindre avancerede pungdyr, og mange lokale arter blev udryddet.

Forskerne anslår, at indførslen af katten og ræven er skyld i, at Australien har mistet op mod 30 arter i de seneste 200 år, og de mener, grunden til den økologiske katastrofe blev lagt allerede, da de store krybdyr forsvandt under istiden.

Læs også:

Dinosaur

Nyt fund afslører: Rovdinosaurer var kannibaler

2 minutter
Istid - isbjerg
Fortiden

Hvor mange istider har der været?

2 minutter
Historie

FUN FACT: Vidste du egentlig godt, at ...

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul