Wikimedia Commons
Hedy Lamarr tæt på

Mød videnskabens heltinder: Her er 6 kvinder, du bør kende

De har fundet bevis for en af universets store gåder, opdaget kernefission og banet vejen for den teknologi, der giver dig WIFI i dag. Alligevel blev de aldrig hædret med en Nobelpris. Mød 6 videnskabelige heltinder, du bør kende navnet på her.

Du kender nok navne som Albert Einstein, Nikola Tesla og Niels Bohr. Men hvad med Hedy Lamarr, Vera Rubin eller Lise Meitner?

Siden den første Nobelpris blev uddelt i 1901 er kun mellem tre og fire procent af de gyldne medaljer i fysik, kemi, medicin og økonomi gået til kvinder.

Men flere kvinder har sat deres aftryk på de store videnskabelige gennembrud - uden at blive hædret med den prestigefyldte pris.

Mød seks af dem her.

1. Studerende opdagede de første radio-pulsarer

Susan Jocelyn Bell
© Wikimedia Commons

Den britiske astrofysiker Susan Jocelyn Bell Burnell opdagede i 1967 de første radio-pulsarer, mens hun stadig var ph.d.-studerende på Cambridge University.

Nobelprisen for opdagelsen gik dog i stedet til hendes mandlige vejleder, Antony Hewish, som modtog Nobelprisen i fysik i 1974.

I 2018 modtog den dengang 75-årige Jocelyn Bell en såkaldt gennembrudspris for opdagelsen på 3 millioner dollars.

Pengepræmien ønskede hun bl.a. at bruge på inititativer, der skulle skabe mere diversitet i forskning.

- Født 15. juli 1943

2. Glamourmodel banede vejen for WIFI

Hedy Lamarr
© Wikimedia Commons

Den østrisk-amerikanske skuespiller, glamourmodel og forsker Hedy Lamarr var en pioner inden for undersøgelser i såkaldt spredt-spektrum-kommunikation:

En forløber for den teknologi, vi i dag bruger i WIFI-, Bluetooth- og GPS-systemer.

På trods af sin bemærkelsesværdige karriere inden for forskning er hun i dag primært kendt som en af fortidens store filmskuespillere og for sin rolle i filmklassikere, som fx 'Samson and Delilah' fra 1949.

- Født 9. november 1914 - Død 19. januar 2000

3. Amerikansk astronom fandt bevis for universets gådefulde medspiller

Vera Rubin anden til venstre
© Wikimedia Commons

Den amerikanske astronom Vera Rubin (nummer to fra venstre) var en pioner inden for galaksers rotation, og hendes arbejde ledte til det første bevis på universets gådefulde medspiller, såkaldt mørkt stof. Forstå fænomenet på 6 minutter LIGE HER.

I 1970'erne studerede hun og en kollega, hvordan gas og stjerner bevæger sig rundt i spiralgalakser. De opdagede, at gassen bevægede sig for hurtigt, i forhold til hvad man ville forvente. Og i den forbindelse indtroducerede Vera Rubin i begyndelsen af 1980'erne mørkt stof som en mulig forklaring.

Hun døde i 2016 uden anerkendelse fra Nobelpris-komiteen.

- Født 23. juli 1928 - Død 25. december 2016

4. Østrigsk fysiker jonglerede med spaltede atomkerner

Fysikeren og matematikeren Lise Meitner stod bag opdagelsen af grundstoffet protactinium og fænomenet kernefission.

Opdagelsen af det sidstnævnte blev hædret i 1944, hvor Nobelprisen i kemi blev uddelt til hendes mandlige kollega Otto Hahn, som også ses på billedet her.

Mange opfatter stadig Lise Meitner som en af de mest toneangivende kvindelige forskere i det 20. århundrede. Derfor er det radioaktive overgangsmetal Meitnerium også blev navngivet til ære for fysikeren.

-Født 7. november 1878 - Død 27. oktober 1968

5: Fysikkens førstedame modbeviste "universel" lov

Den kinesisk-amerikanske fysiker Chien-Shiung Wu fik øgenavnet fysikkens førstedame. Og ikke uden grund.

Gennem sin karriere bidrog Chien-Shiung Wu bl.a. med forskning inden for partikelfysik og radioaktivitet.

Og fysikeren er særligt kendt for sit såkaldte 'Wu-eksperiment', hvor hun hjalp med at modbevise, at såkaldt spejlings-symmetri ikke gjaldt ved svage vekselvirkninger mellem partikler. Indtil da troede man, at det var universelt gældende.

I 1957 vandt hendes mandlige kolleger Nobelprisen i fysik for deres teoretiske arbejde bag undersøgelsen.

-Født 29. maj 1912 - Død 16. februar 1997

6: Harvard-professor bremsede lyset

Hun topper ofte listerne over mulige kandidater til Nobelprisen i fysik. Men har endnu ikke modtaget den prestigefyldte pris.

Den danske topforsker Lene Hau blev kendt i den brede offentlighed, da hun lykkedes med at bremse lysets udbredelseshastighed til 17 meter i sekundet inde i en ultrakold atomsky.

I 2001 lykkedes det så Harvard-forskeren at bremse lyset helt. Danskerens arbejde fremhæves ofte som et af de helt store gennembrud inden for fysik.

-Født 13. november 1959