Vulcano dinosaur

Masseudryddelse ramte jorden 5 gange

Hele 5 gange har ekstreme naturkatastrofer udslettet det meste plante- og dyreliv på Jorden. Og alle 5 gange har livet formået at rejse sig fra støvet.

25. juni 2014 af Antje Gerd Poulsen

Livet går sin rolige gang, men pludselig står verden i flammer. Hele fem masseudryddelser har de seneste 450 millioner år ramt Jorden og dens liv. Både dinosaurer, kæmpefisk og blæksprutter med hus har i tidernes løb måttet lade livet.

Tre af de fem store masseudryddelser har formentligt skyldtes supervulkaner, men flere ting peger på, at en kombination af hændelser i hvert tilfælde har forværret katastrofens omfang.

Læs også: Hvor er der færrest naturkatastrofer? 

Masseudryddelse: Rækken af mistænkte er lang

Forskere i masseudryddelser arbejder som detektiver: de forsøger at opklare en kompliceret drabssag, hvor øjenvidnerne er døde, og mordvåbnet ofte er forsvundet.

Supervulkaner, meteornedslag, gammastråler fra døende stjerner, ændringer i havniveauet, syreregn, iltsvind og klimaændringer – rækken af mistænkte er lang.

Læs artiklen: Katastrofen har ramt fem gange

Vil du vide mere om masseudryddelserne, der gang på gang gav livet en ordentlig afklapsning? Og vil du vide mere om de nyeste fund og opdagelser, forskerne har gjort omkring masseudryddelserne? Så læs hele artiklen fra Illustreret Videnskab 11/2014.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.