Buddhahoved, begravet, arkæologi, fortidsfund

Hvorfor ligger fortiden begravet under jorden?

Hvorfor er efterladenskaber fra fortiden næsten altid begravet under jordoverfladen? Jeg forstår godt, at en by kan være begravet under aske fra et vulkanudbrud. Men at bygningsværker langsomt forsvinder under jorden, har jeg svært ved at forstå.

10. december 2014

Mens nogle indianere lod ådselædere fjerne sporene af deres døde, gravede europæerne deres efterladte ned i jorden. Således er nogle kulturer i dag mere synlige end andre for arkæologerne.

Byer begravet i affald

Men ofte er menneskeskabt affald grunden til, at fortiden skal findes under jorden. Byer fra middelalderen er fx bygget på flere meter af gammelt affald, som blev dumpet på gaden. Man har således boet på gamle madrester og det, der var værre. Det ophobede affald er grunden til, at middelalderkirker i mange byer ofte ligger op til flere meter under gadeniveauet, som langsomt er steget omkring kirkerne.

Men naturens egne kræfter spiller også ind. Fx med sandfygning og planter, der hurtigt vokser op omkring efterladte monumenter for med tiden at blive til muld. Men i Nordøstgrønland, hvor der er få mennesker og kun lidt vind og bevoksning, er der meget gamle bopladser, der ligger på jorden, som var de forladt for nyligt.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.