tortur i stenalderen

Massegrav sladrer om tortur

Først fik de smadret skinnebenene, og så blev de slået ihjel. 26 voksne og børn blev udsat tortur med stenkøller i den tyske bondestenalder.

2. december 2015

26 maltrakterede skeletter af voksne og børn har siden 2006 været undersøgt af arkæologer fra universitetet i Mainz i Tyskland.

Skeletterne er fra ca. 5000 f.Kr. og fundet i en massegrav nærheden af Frankfurt i det vestligt-centrale Tyskland.

Tortur med stenkøller

Undersøgelserne tyder på en grufuld massakre, hvor gerningsmændene først smadrede fjendernes skinneben med stenkøller, så de ikke kunne stikke af. Derefter slog de deres kranier ind med økser, og til sidst kylede gerningsmændene de døde i én stor grav.

Massakren kan markere den blodige afslutning på længere tids rivalisering mellem to stammer i den gryende bondekultur, som var ved at afløse jæger-samler-kulturen.

Revnerne på skinnebenet indikerer stump vold. Med flækkede skinneben var det umuligt for ofrene af flygte – og nemmere for bødlerne at aflive dem.

Jægere og bønder levede sammen

Ikke alt var flækkede skinneben og tortur i stenalderen. Faktisk mener forskerne, at jægere og bønder levede fredeligt sammen – og endda gik i seng med hinanden – indtil jægerkulturen forsvandt for 4-5000 år siden:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.