Var istiden kun på den nordlige halvkugle?

For 18.000 år siden havde isen et solidt greb om kloden, men nåede den også til områderne syd for ækvator?

Earth covered in ice

Under den seneste istid var store dele af den nordlige halvkugle dækket af enorme kontinentale gletsjere kaldet isskjolde. Som ustoppelige dybfrosne tunger møvede de sig frem i Nordamerika, Skandinavien, Sibirien, Himalaya og store dele af det nuværende Kina, indtil de nåede deres maksimale udbredelse for 20-25.000 år siden. Isskjoldene var op til to kilometer tykke og bandt så meget vand, at verdenshavene faldt med op til 130 meter.

Men den nordlige halvkugle var ikke ene om at blive påvirket af istiden. Temperaturen faldt over hele kloden, og på den sydlige halvkugle voksede et enkelt isskjold frem. Det bredte sig ikke over nær så store områder som mod nord, men strakte sig langs Andesbjergene og Patagonien i spidsen af Sydamerika.

Istider er altså globale. Til gengæld er skiftene mellem istidens kolde og milde perioder ikke helt synkrone på de to halvkugler. Analyser af iskerner fra bl.a. Grønland og Antarktis viser, at klimaet er langt mere stabilt mod syd. Det skyldes, at en større del af den sydlige halvkugle er dækket af hav. Vandet indeholder en enorm varmereserve, som får temperaturen til at ændre sig langsommere og mindre drastisk end mod nord.

Læs også: Hvor mange istider har der været?

Sådan begynder en istid

  1. En istid falder sammen med perioder, hvor zonen omkring 65°N modtager et minimum af solenergi i sommerhalvåret.

  2. Den svage solstråling tillader vintersneen at blive liggende. Hvide flader øger mængden af solstråler, som kastes tilbage til rummet.

  3. Den globale temperatur falder, og endnu mere sne bliver liggende. Det selvforstærkende fænomen kaldes “positiv tilbagekobling”.