NASA
Christer Fuglesang

7 spørgsmål til professoren Christer Fuglesang

I 1992 blev partikelfysikeren Christer Fuglesang astronaut hos Det Europæiske rumagentur ESA. Han ville gerne have mødt en helt bestemt norsk opdagelsesrejsende i levende live, hvis det stadig var muligt.

Spørgsmål 1: Hvornår vidste du, at du skulle være forsker?

Under det sidste år af min kandidatgrad i teknisk fysik i begyndelsen af 1980’erne blev jeg mere og mere optaget af partikelfysik. Det var på dét tidspunkt, at jeg besluttede mig for at tage en ph.d. og forfølge en karriere som forsker.

🎬 Se Christer Fuglesang fortælle om potentialet i rumforskning

Spørgsmål 2: Hvad er din største kilde til inspiration?

Albert Einstein, uden tvivl. Han var en helt utrolig begavelse, og hans arbejde inden for fysikken har haft enorm betydning.

Spørgsmål 3: Hvad er menneskets største bedrift?

At vi har forbedret levestandarden for de fleste mennesker det seneste århundrede, samtidig med at antallet af mennesker på kloden er steget enormt. Skal jeg udpege en enkelt begivenhed, må det helt sikkert blive månelandingen.

Spørgsmål 4: Hvad er du mest stolt af at have opnået i dit arbejde?

At være en del af det team, som hjalp med at konstruere Den Internationale Rumstation (ISS). Jeg er også stolt af at have lavet en række eksperimenter på ISS og rumstationen Mir – flere af eksperimenterne blev siden udgivet i tidsskriftet Nature.

Christer Fuglesang
© NASA

Blå bog

  • Navn og fødeår: Christer Fuglesang, født i 1957.

  • Titel: Svensk partikelfysiker og astronaut. Kandidatgrad i teknisk fysik fra Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm i 1981. Fik en doktorgrad i eksperimentel partikelfysik fra Stockholms universitet i 1987.

  • Videnskab: I 1992 blev Christer Fuglesang astronaut hos Det Europæiske Rumagentur, ESA. I december 2006 blev han den første svensker i rummet på en mission til Den Internationale Rumstation, ISS, med rumfærgen Discovery. Christer Fuglesang har foreløbig gennemført fem rumvandringer.

  • Privat: Christer Fuglesang er gift med Elisabeth Walldie, som han har tre børn med.

Spørgsmål 5: Hvad er de største ubesvarede spørgsmål?

Hvordan vi udvikler en teori til kvantetyngdekraft – det vil sige tyngdekraft beregnet ud fra principperne i kvantemekanik, som bl.a. er afgørende ved beregninger af sorte huller. Blandt andre spørgsmål er, hvad mørkt stof og mørk energi består af. Hvordan livet opstod i universet, og hvordan bevidstheden opstår i hjernen?

Spørgsmål 6: Hvilken person vil du gerne møde – død eller levende?

Den norske polarfarer og opdagelsesrejsende Fridtjof Nansen, der i 1888 ledte den første ekspedition, som krydsede indlandsisen i Grønland. Han var en fantastisk videnskabsmand.

© Ritzau/Scanpix

Spørgsmål 7: Hvilken videnskabelig opdagelse blæste dig senest bagover?

Gravitationsbølger – eller tyngdebølger, som de også kaldes – blev forudsagt af Albert Einstein for mere end 100 år siden. At det i 2015 faktisk lykkedes amerikanske forskere at måle de signaler, er en enestående videnskabelig bedrift.