Astatin: Verdens mest sjældne grundstof

Grundstof nr. 85 i det periodiske system er astatin, verdens mest sjældne grundstof, som måske er rigtig godt nyt for behandlingen af cancer.

astatin laserspektroskopi

Navn: Astatin - efter græsk astatos (ustabil) Atomnummer: 85 Kemisk symbol: At

Astatin - et ekstremt radioaktivt grundstof

Astatin er et nærmest spøgelsesagtigt grundstof. Det er ekstremt sjældent, og forskere har beregnet, at der på intet tidspunkt eksisterer mere end 30 g af det i jordskorpen.

Astatin er ekstremt radioaktivt, og så ustabilt, at det aldrig er lykkedes at producere nok til, at man har kunnet set det med det blotte øjne. Hvis man kunne få produceret et stort stykke, ville varmen fra dets enorme radioaktivitet få det til at fordampe øjeblikkeligt.

Alt, hvad man ved om astatin er formodninger baseret på dets placering i det periodiske system, og studier af dets kemiske egenskaber i ekstremt fortyndede opløsninger.

Astatin blev første gang produceret i 1940 på Berkeley universitetet i USA men det havde længe været forudsagt i det periodiske system.

Hvad bruges astatin til?

Astatin findes i forskellige radioaktive isotoper, og det nyligt fundne astatin-211 anvendes i medicinsk strålebehandling af cancer. Astatin skal dog anvendes hurtigt efter at det er produceret, da det forsvinder hurtigt: Astatins halveringstid er bare ca. 8 timer.

Video: Astatin kan forbedre behandlingen af cancer

Nye opdagelser om astatins egenskaber kan vise sig at gøre strålebehandlingen af cancer mere effektiv. Se video her.

Video