nb_u41 Toyota brintbil

Brint: Universets mest udbredte grundstof

Brint er universets mest udbredte grundstof, der spås stor betydning fremtidens energiforsyning. Bliv klogere på hvad brint er og kan bruges til her på siden.

Hvad er brint?

Brint eller hydrogen er en farveløs og lugtløs brændbar gas. Brint er universets mest udbredte grundstof og det anslås at omkring 88 % af alle atomer i universet er brintatomer.

Brint har atomnummer 1 i det periodiske system og brints kemiske symbol er H.

Brint atom

Et brintatom består af en proton og en elektron. Det er det simpelste af alle atomer, og derfor har det spillet en stor rolle i udviklingen af atomfysikken.

© Shutterstock

Brint er et meget simpelt stof, uden specielt særprægede egenskaber, men i kombination med andre grundstoffer kan det danne meget mærkelige kemiske forbindelser.

Den mest specielle er H2O (vand), som burde være en gasart ved stuetemperatur, og som i modsætning til de fleste andre stoffer udvider sig, når den fryser. Det skyldes særlige kemiske bindinger mellem brintatomerne i vandmolekylerne, som får dem til at fylde mere i kold tilstand.

Hvad bruges brint til?

Brint har gennem mange år været brugt i industrien, til raketmotorer, ballontransport og lignende. Men brint kan i fremtiden komme til at spille en langt større rolle for fx energiforsyningen.

Det skyldes brints evne til at bære energi. Gennem elektrolyse kan man spalte vand til brint og ilt ved at tilføre energi i form af elektricitet. Derved oplagrer man energien fra elektriciteten i brintmolekylerne.

Men den energi kan også frigives igen i fx brændselsceller, hvor brint omdannes til vand og elektricitet. Det princip kan fx udnyttes i brintbiler.

En brintbil drives af en elektrisk motor, som får strøm via en brændselscelle i stedet for et batteri. Brintbilen er et klimavenligt alternativ til almindelige biler, som drives af fossile brændstoffer og forurener med CO2.

Bliv klogere på brint i videoklippet her:

Video